Як харків'яни ставляться до цивільних шлюбів. Опитування

28.03.2014 12:44 Суспільство
http://www.sekret-znakomstva.ru/ http://www.sekret-znakomstva.ru/
Ініціаторами «цивільних» союзів усе частіше стають жінки.

Чимало молодих людей спазматично бояться відвідин РАЦСУ. Деякі пояснюють таку фобію тим, що одруження без класичного набору: кар’єра, квартира, машина – не має сенсу.

– Я ще не працюю і не збираюся фінансово залежати від чоловіка, – переконана майбутній менеджер Ірина Третьякова. – Ідеальний шлюб – союз двох незалежних людей, яких разом тримає кохання, а не нездатність вижити окремо. Вважаю, що одружуватися треба тоді, коли ви самі можете заплатити за весілля. Якщо так не виходить, то спочатку необхідно влаштуватися в суспільстві, заробити грошей. Має бути фундамент. На одному коханні не проживеш.

Такою є позиція більшості сучасної молоді. Усі бояться нестабільності, економічних колапсів у власній сім’ї, тому для багатьох цивільний шлюб – вдала альтернатива. У такий спосіб пари приміряють на себе роль чоловіка чи дружини, придивляються одне до одного. Більшість переконана, що цивільний шлюб звільняє від певної відповідальності, рутини в стосунках.

Та психологи спростовують ці аргументи, стверджуючи, що в більшості випадків відмова від офіційної реєстрації стосунків закопана куди глибше.

– Сьогодні внутрішня відповідальність людей стала набагато вищою, аніж раніше. Одна з об’єктивних причин того, що нині не укладають офіційний шлюб, – це те, що люди стали дуже вимогливі до себе, а також і до своїх партнерів, – пояснює психолог Лариса Дорофєєва. – І коли вони розуміють, що не відповідають цим завищеним стандартам, то відмовляються йти до РАЦСу, оскільки усвідомлюють всю серйозність такого кроку.

Ще одна поширена думка про цивільні шлюби – що саме чоловіки є їх затятими шанувальниками, а от жінки кожної хвилини мріють про весільну сукню, також зазнала краху. Як розповіла наш експерт, у її практиці частішають випадки, коли пари звертають до психолога у зв’язку з тим, що жінка (дівчина) не бажає йти заміж, а її партнер, навпаки. – наполягає.

– Причина знову ж таки в тому, що жінка усвідомлює відповідальність перед родиною, тому матеріальний статок і кар’єра стають для неї пріоритетними, – каже Лариса Дорофєєва. – Ми всі розуміємо, що дружина має більше обов’язків у сім’ї, тому їй важливо самоствердитися, аби справлятися з ними без проблем.

У цивільному ж шлюбі, як вважають його прихильники, все значно легше: мінімум зобов’язань, і коли стосунки вичерпали себе, то кожен може просто піти, не претендуючи на власність. Та й ця думка хибна. Наше законодавство майже прирівняло фактичний шлюб до офіційного в плані поділу майна. За ст. 74 Сімейного кодексу України, «якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними».

Таким чином держава захищає матеріальні інтереси громадян, що перебувають у цивільному шлюбі, а саме – право на спільно нажите майно. І в разі розставання ця власність ділиться навпіл. Також як і в офіційному шлюбі, так і в незареєстрованому, жінка має право на утримання в разі вагітності чи у випадку інвалідності.

«СК» вдалося знайти ще один аргумент на користь «стосунків із штампом у паспорті». За даними Головного управління юстиції в Харківській області, у минулому 2013 році в нашому регіоні було укладено 18351 шлюб, а на розлучення було подано 3353 актові записи. Ще за три роки до цього, в 2010-му, спостерігалася геть інша тенденція. Було укладено 17637 шлюбів, а на розлучення подали 8187 актових записів. Схоже, пари й дійсно стають більш відповідальними.

Що ж думають самі жителі Харківщини? Ми опитали 30 осіб різного віку, статі та роду занять. І серед них виявилося лише троє абсолютних противників офіційного шлюбу. Близько половини респондентів були прихильниками цивільного шлюбу, але вони розглядали таку форму стосунків як тест на витривалість перед відповідальним кроком. Усі інші – за обов’язкову реєстрацію стосунків у РАЦСі.

Олена Красько, матеріал з газети “Слобідський край” № 37 від 27.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта