Як мені прорватись у Європу, або Шенгенські візи стають дорогим дефіцитом

30.04.2015 07:26 Суспільство
nicotiana-casta.ru nicotiana-casta.ru
Скасування візового режиму між Україною та Європою знову відкладається.

Замість «ласкаво просимо» – чималі черги в консульства та ще ретельніша перевірка поданих документів. «СК» дізнався про сучасні правила гри у візових відносинах.

Рік розмов про «скасування» кордонів України з Європою, схоже, так і залишаться невиконаними обіцянками влади. Безвізовий режим знову відкладається на невизначений термін.

Принаймні на травневому саміті у Ризі таке питання навіть не обговорюватимуть. Згідно з останніми заявами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, торкатимуться лише «рішення про просування» безвізової теми. У той же час у МЗС відзначають, що у 2014 році Європа для нас все ж таки двері ширше розкрила. Українці отримали на 13 % більше багаторазових віз, ніж у попередньому році, а кожну третю «шенгу» було видано на безоплатній основі. 

У той же час за підсумками минулого року українці вперше за десятиліття стали менше звертатися за шенгенськими візами, і тепер за цим показником не другі, а треті в світі. На другу сходинку піднявся Китай, на першій, як і раніше, – Росія.

Представники харківського тур-бізнесу відзначають, що останнього часу продажі закордонних турів впали більш ніж на 50 %. Причини очевидні – воєнний конфлікт на Донбасі та шалені стрибки долара.

Також представники туристичної сфери зазначають, що в деякі країни Європи, порівняно з минулими роками, стало складніше отримувати візу. Серед таких країн – Греція.

– Раніше в Грецію візи можна було за два дні поставити, хоча за регламентом – п’ять днів. Навіть можна було за наявності однієї грецької візи відкрити мультивізу. Зараз останню отримати значно важче, іноді й відмовляють, – розриває секрети «внутрішньої кухні» оператор харківської тур-фірми Марина. – Ускладнила список необхідних документів і Польща. Якщо рік тому достатньо було анкетних даних, в яких зазначено ваше місце роботи, сума заробітної плати та контактна інформація роботодавця, то зараз обов’язкові довідки з роботи та з банку.

За словами дівчини, нещодавно в її практиці був випадок, коли бізнесмен та його дружина намагалися оформити мультивізу через Польщу. Пара їхала без туру, самі бронювали готель, сплачували його, а потім до консульства надавали оригінальний ваучер з печаткою та всі інші необхідні документи. Але мультивізу подружжя не отримало, візу відкрили на термін бронювання готелю.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №49 від 25.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта