Як на Харківщині перевіряються підозри на COVID-19

08.04.2020 16:23 COVID-19
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
Харківська лабораторія тепер готова досліджувати близько 100 зразків на добу.

Харківський обласний лабораторний центр пройшов верифікування і може самостійно проводити ПЦР-тестування на COVID-19. І ці результати відразу будуть вноситися до офіційної статистики МОЗ.

– Із сьогоднішнього дня наш Харківський лабораторний центр, наша харківська лабораторія верифікована. Відсьогодні ми самостійно зможемо проводити тестування та швидше отримувати результат. Лабораторія може досліджувати приблизно 100 зразків на добу. Тому розраховуємо, що вже затримок не буде, – повідомив голова ХОДА Олексій Кучер.

За словами директорки Харківського обласного центру Любові Махоти, їх установа здійснює державний облік, реєстрацію та розслідування всіх інфекційних захворювань, зокрема і на COVID-19.

– Будь-який лікувальний заклад має право запідозрити COVID-19. Але він має надіслати екстрене повідомлення або ж на обласний лабораторний центр, або на його філії. Є робоче визначення випадку COVID-19, яке чітко й детально прописано в чинному 722-му наказі МОЗ. 40 підозр – ми отримали 40 екстрених повідомлень, як правило вони всі мали позитивний швидкий тест, але ж швидкі тести не є на 100 % достовірними. Це проміжний етап діагностування, який підлягає обов’язковому підтвердженню лабораторним методом полімеразної ланцюгової реакції, – пояснює Любов Махота. – Якщо моя лабораторія підтверджує позитивний результат – це підтверджений випадок захворювання. Він іде в загальний залік. Якщо результат негативний (методом ПЛР), дається 3 дні на повторний негативний – на підтвердження. Тобто буде затримка в 3 дні, щоб підтвердити повторно негативний результат.

Водночас вона зазначає, що підозра встановлюється не лише за позитивним результатом швидкого тесту, а й в тому випадку, коли лікар на 100 % бачить клінічну картину COVID-19.

Щодо офіційно підтверджених випадків на Харківщині, губернатор повідомив, що це все жителі Харкова.

– Це всі харків’яни: 4 чоловіки, 1 жінка. Двоє з них (представники однієї родини) повернулися з Польщі. Медиків серед них немає, – наголосив Олексій Кучер.

Читайте також: Яка лікарня Харківщини надаватиме найбільше безкоштовних послуг

Автор: Андрій Соха