Як обрати якісний посуд радять харківські експерти

30.08.2016 11:04 Суспільство
Фото:соцмережі Фото:соцмережі
Металевий, емальований, керамічний, пластиковий – один посуд безпечний, а інший несе загрозу здоров’ю. Як обрати якісний – радять експерти.

Обираючи новий сервіз або пательню, в першу чергу звертайте увагу на безпечність товару, а не тільки на його колір і місткість. Хороший, якісний посуд має бути хімічно стійким до їжі. А ще – витримувати температурні впливи, механічні навантаження, добре митися та не псуватися під дією світла. Але головна вимога до посуду матеріал має бути такого виду і якості, щоб за нормальних умов його використання не було ніякого токсичного впливу на їжу.

– Вимоги до безпечності експлуатаційних характеристик побутового кухонного посуду для використання на поверхні печі, плити або полиці духовки встановлено національним стандартом України – ДСТУ, – пояснює генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. – Згідно з цими стандартами, посуд місткістю понад 3 л, масою 5 кг (до краю наповнений водою) повинен мати дві ручки. Поверхні, що контактують із їжею, мають легко очищатися за нормальних умов.

На посуді обов’язкове маркування, де зазначається назва типу, матеріалу та розміру виробу (наприклад, 0,5 дм³ каструля для молока або 25 см сковорідка). Також вказується перелік всіх типів джерел нагрівання, до яких придатний виріб, назва виробника, постачальника та інструкція до виробу.
Окрім цього, посуд повинен мати інструкції з догляду, безпеки та використання.



Найбезпечнішим для здоров’я вважається скляний посуд, тому в ньому й випускають дитяче харчування.
Порцеляновий посуд має виготовлятися тільки з матеріалів, допущених Міністерством охорони здоров’я. Міцність глазурі підтверджують спеціальні дослідження. Порцеляновий посуд буває 1 і 2 сорту. Відрізняються вони за кількістю зовнішніх дефектів, показниками білизни, просвітленістю порцеляни. Неприпустимі дефекти – матовість, збирання глазурі на лицьовій поверхні, задувка, дефекти фарби.

Дуже поширеним є металевий посуд. Сучасні каструльки в основному виготовляють із корозієстійкої сталі або комбінованого сплаву. А от емальований і алюмінієвий посуд фахівці називають учорашнім днем.

На якість металевий посуд можна перевірити й у домашніх умовах. Для цього потрібно налити до половини ємності содовий або кислий розчин (наприклад, оцет) і поставити на день або ніч. Якщо потім помітите різницю в кольорі або відтінку на стінці каструлі, де був розчин і де його не було, значить посуд неякісний. Його краще повернути по чеку у магазин.


Посуд із високолегованої сталі вважається найкращим для жарки без жиру. Для нього не потрібні м’які дерев’яні лопатки, як для тефлону, у ньому не утворюються пори, як у чавуні. Перед покупкою варто перевірити каструльку або сковорідку на стійкість – поставити на похилу поверхню в незручній позиції.

До особливої зони ризику належить пластиковий посуд. Пластмаси можна розрізнити за кольором, прозорістю, станом поверхні. Але неспеціалісту це зробити важко, тому що вони схожі. Залежно від виду пластику такий посуд може містити стирол, кадмій, свинець, формальдегіди та інші шкідливі для здоров’я речовини.

Новина у тему: ЯК ОБРАТИ ВЕЛОСИПЕД — ПОРАДИ ЕКСПЕРТА

Причому в різні види їжі небажані компоненти мігрують по-різному. Наприклад, у молоко виділяється вдвічі більше стиролу, ніж у воду, в олію – у п’ять разів більше. Варто уважно читати написи на етикетках. Наприклад, там може бути зазначено, що посуд призначений винятково для холодних харчових продуктів. Або – дозволено нагрівання не вище 70, 80, 90 градусів. Й у жодному разі не використовуйте повторно пластикові пляшки. У такій тарі при повторному використанні, тим більше іншого продукту, починається міграція отруйних для організму речовин.


Мирослава Кольцова

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта