Як отримати допомогу на лікування

23.03.2019 13:00 Суспільство
Фото: actual.today Фото: actual.today
Державні програми передбачають допомогу на лікування, втім отримати навіть підгузки для хворого не завжди просто. Тож куди і як звернутися по матеріальну допомогу, щоб це дало позитивний результат?

За словами головного спеціаліста відділу медичної допомоги населенню управління медичної діяльності, реформ та стратегічного розвитку Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Івети Сорокіної, у такій ситуації спочатку треба звертатися в районну лікарню, яка згідно з індивідуальною програмою реабілітації повинна виділити підгузки. Якщо лікарня ними не забезпечена, а таке можливо, адже бюджети дуже обмежені, то треба писати заяву на ім’я голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної або голови Харківської обласної ради Сергія Чернова.

– У цій заяві треба описати свою проблему: «У мене такий-то хворий. В індивідуальній програмі реабілітації прописані підгузки, район ними не забезпечує, тому прошу надати матеріальну допомогу на їх придбання». Можна попросити кошти і на придбання ліків. Треба вказати, скільки йде на придбання підгузків, не кажучи вже про препарати. І написати, яка сума для цих цілей потрібна на рік, бо допомога виділяється раз на рік, – розповідає Івета Сорокіна. – Потім питання розглядається на комісії з надання одноразової допомоги. Після першого листа відправнику протягом тижня-двох приходить у відповідь лист з переліком документів, які треба надати. І загалом десь за місяць-півтора таке питання вирішується.

Івета Сорокіна радить для економії часу відправляти заяву і паралельно збирати необхідні документи. Треба буде надати копію паспорта та ідентифікаційного коду, довідку з місця проживання і довідку про доходи за останні три місяці – або з місця роботи, або з Пенсійного фонду. Документи і заяву треба надсилати на адресу Харківської облдержадміністрації і Харківської облради: 61000, м. Харків, вул. Сумська, 64.