Як підняти палац у Шарівці з руїн. Харківський фонд розробив план

12.05.2014 07:55 Суспільство
http://www.new-day.com.ua/ http://www.new-day.com.ua/
Неоготична архітектура, неперевершене оздоблення, унікальний парк, цілюща природа – усе це Шарівський палацовий комплекс,

одна з найстаріших культурних пам’яток України, якій давно загрожує загибель. Цієї весни з’явився шанс на її порятунок.

Занедбана розкіш

Усього за 60 км від Харкова, в смт Шарівка Богодухівського району, розкинулася найяскравіша архітектурно-паркова перлина Слобожанщини. Вона має понад сторічну історію. Шарівський садово-парковий ансамбль було засновано на початку ХІХ ст. Майже століття йому надавали довершеного вигляду: добудовували нові приміщення, удосконалювали парк. Історію маєтку найчастіше пов’язують з іменем заможного цукрозаводчика барона Леопольда Кьоніга, який став уже третім за чергою власником маєтку, добудував його та облаштував парк. А ще – з туберкульозним санаторієм, який розміщувався там ледь не все ХХ ст. – з 1925 до 2008 року. Потім заклад виїхав із маєтку, а хворих перевезли із садиби до диспансеру в Зміївському районі.

У Богодухівському районі вважають, що Шарівський палац має свого духа-охоронця. Бо як інакше пояснити, що маєток уцілів і в часи революції 1917-го, і під час Великої Вітчизняної війни, і в «санаторний» період.

– Те, що зараз там збереглося, має унікальну для нас значущість, – каже завідувач сектора культури Богодухівської райдержадміністрації Алла Волошко. – Якщо це вціліє надалі, вдячність прийдешніх поколінь буде безмежною.

Колись розкішний аристократичний маєток сьогодні стрімко руйнується. Під загрозою знищення не тільки унікальний інтер’єр, стилізований під неоготику: неповторний настінний живопис і ажурне ліплення, дубові панелі, мармурові парадні східці, кахлеві печі, бібліотека з червоного дерева, яка найкраще збереглася, – але й самі будівлі та парк...

Сьогодні палац стоїть без діла, зачинений, туди нема доступу. Хоча іноді охоронці й заплющують очі на нечастих туристів чи весільні пари, які часом приїздять туди пофотографуватися.

На конкурс

Тих бюджетних коштів, які свого часу виділялися на Шарівський палацовий комплекс ледь вистачало на утримання пам’ятки, не кажучи вже про її реконструкцію. Численні спроби залучити інвесторів не увінчалися успіхом. Тож у Харківські обласній раді почали шукати інші варіанти. І ось 24 квітня на останній сесії обласні депутати ухвалили рятівне рішення. Згідно з ним, Шарівський палацовий комплекс включили до переліку об’єктів Харківщини, які підлягають передачі в оренду.

– Ця передача буде здійснюватися на конкурсній основі, – пояснює начальник управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради Анатолій Поливаний. – Для того щоб провести конкурс, потрібно отримати згоду Міністерства культури України, а також запросити від нього умови для формування конкурсних пропозицій.

Свої вимоги висунуть також Харківська обласна рада, Департамент культури і туризму. За словами Анатолія Поливаного, обов’язковими серед них будуть реконструкція і консервація. Останнє – спеціальний термін, який має на увазі збереження пам’ятки архітектури.

В оренду із понад 36 га буде здаватися та площа, яку включено в перелік: палац, два фазанарії, будинки управителя і прислуги та інші.

Усе це зараз передається із балансу колишнього санаторію на баланс спеціалізованого комунального підприємства обласної ради «Знахідка». Саме воно займається збереженням комунального майна. Цю процедуру практично завершено. «Знахідка» проводитиме господарську діяльність з контролю та охорони території.
За попередніми підрахунками облради, на повну реконструкцію Шарівки потрібно 8 млн доларів.

– У зв’язку з тим, що сюди потрібно вкласти значні кошти, ми готові надати комунальне майно у довгострокову оренду на 10 років. Першочергово орендна плата буде не дуже великою. Згідно з проведеною оцінкою буде встановлено ціну. Після реконструкції знову відбудеться переоцінка, й орендна плата зросте у рази, – пояснює Анатолій Поливаний.

Частина орендної плати піде на рахунок «Знахідки», інша частина – до бюджету сільської ради. До скарбниці Богодухівського району йтимуть податки від комерційної діяльності, яка, імовірно, з часом з’явиться там.

– Якщо все справдиться, нам вдасться зберегти прекрасне, неповторне місце. Багато людей зможе щодня там відпочивати, – розповідає про майбутнє Шарівки посадовець.
Тож конкурс за право орендувати маєток, можна очікувати у другій половині травня. Зараз готується відповідна документація. Однак претендент на перемогу вже є. Це благодійний фонд «Омріяна Країна».

– Ми вирішили справді ризикнути: взяти в оренду комплекс і подивитися, що можна буде зробити з такою пам’яткою, щоб вона була відкрити для людей, була певним символом Харківщини і приваблювала туристів, сприяла туристичній активності в цьому регіоні. Задля цього ми вирішили спробувати підняти пам’ятку громадськими зусиллями, – каже засновник фонду Олексій Толкачов.

Збережуть дух давнини

Два роки тому, у грудні 2012-го, фонд у приватному порядку за домовленістю з дирекцією туберкульозного санаторію, на балансі якого ще тоді був маєток, провів деякі роботи. Зокрема, установили ринви по всьому периметру палацу. Це, у свою чергу, врятувало його стіни від потічків дощу, грибків та плісняви, деформації дерев’яного оздоблення і навіть від обвалу унікальних фресок. Повісити ринви було не надто важко й дорого, зізнається Олексій Толкачов. Та, окрім труб, потрібно ще лагодити дах і робити купу інших, не менш важливих речей. Як зазначив керівник фонду, за умови, що вже у травні буде підписано відповідні документи, цього літа фонд розпочне роботу на об’єкті. Насамперед там проведуть санітарну обробку, прибирання, відновлення системи електроосвітлення. Палац відкриють для людей у тому вигляді, який є.

– Ми сподіваємося почати з реставрації самого палацу. Робити щось «люксове» точно не будемо. Приємно, коли споруда зберігає дух старовинності, автентичності, – ділиться планами Олексій Толкачов. – Хочемо зробити все без втрати історичної цінності. Десь щось буде потріскане, щось шматочком відвалене. Разом із тим будемо запобігати руйнуванню, зберігати все у презентабельному вигляді. Людям має бути цікаво туди приїхати.

Культурна Мекка

Планів і мрій насправді дуже багато. Є перспектива відбудувати два фазанники. За часів туберкульозного санаторію там розміщувалися палати хворих. Якщо їх відбудовувати, провести санітарну обробку, там можна буде зробити невеличкий готель. Приваблювати відвідувачів у Шарівку планують і кінними прогулянками. Господарські споруди можна переобладнати під конюшні. А якщо розчистити озера, прогулянки будуть і на човнах.

Шарівка обіцяє також стати культурною Меккою для талановитих і обдарованих. Тут сподіваються проводити пленери художників, фестивалі історичного танцю, можливо, благодійні бали. Завдання максимум – створення Міжнародного центру культури та мистецтв.

Саме приміщення палацу має стати музеєм. Оскільки у 26 кімнатах і трьох залах практично порожньо, можливо, приміщення зацікавлять когось із приватних колекціонерів меблів.

– Після певних політичних подій значно зросла свідомість самих громадян. Українці почали долучатися до спільних справ. Навіть бізнесмени зараз розуміють, що заробивши мільйон і витративши його на дорогу автівку, через рік захочеться нову. Тільки витрачаючись на якусь суспільно корисну справу можна побачити результат, яким скористаються тисячі, – Олексій Толкачов.

Люди самотужки піднімуть

Щодо восьми мільйонів гривень, необхідних на реанімацію маєтку, то у фонді вірять, що така фінансова вага їм під силу. Ці кошти розподілені на певний час (на повну реконструкцію потрібно 3–5 років), допомагатиме масштабна PR-кампанія зі збирання коштів, волонтери, меценати.

Як розповів очільник фонду, знайшлися і деякі великі іноземні інвестори, готові вкласти мільйони в харківську перлину, але й порядки вони б запроваджували свої – швидше за все, не по кишені звичайним слобожанцям. Адже хто готовий вкладати десятки мільйонів гривень, той орієнтований на отримання прибутків чи від готелю, чи від ресторанного комплексу. Такий інвестор орієнтований на споживача преміум-сегменту.

– Перетворивши палац на п’ятизірковий готель із мисливськими угіддями, інвестор не буде терпіти присутність на своїй території туристів, звичайних людей. Інакше йому вкладати не цікаво, – висловлює думку Олексій Толкачов. – Цей проект – певний виклик для нас. Ми хочемо показати громаді: люди самотужки можуть підіймати пам’ятки й оберігати їх.

У фонді не виключають: певний комерційний зиск буде. Він ітиме на самоокупність закладу, на утримання людей, які працюватимуть у самому палаці. Благодійники сподіваються, що й самі жителі смт Шарівка запропонують певний бізнес, наприклад, хостели для ночівлі туристів, умови для зеленого туризму, кафе тощо.

Теняна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №52-53 від 03.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта