Як повернути неякісний товар та перелік товарів, які не приймуть

07.03.2014 05:55 Суспільство
http://www.interfax.by http://www.interfax.by

Навіть якщо ви купили товар належної якості, але він вам не сподобався або не підійшов, ви маєте право повернути його продавцю.

– Купив смартфон, але не влаштувала його функціональність, якість фото та тривалість роботи акумулятора. Хочу повернути його продавцеві та повернути кошти. Чи можна це зробити і як? – із таким запитанням до редакції «СК» звернувся житель Вільхуватки Олег Іванченко. Розібратися в законодавстві із захисту прав споживачів допоміг начальник Головного управління юстиції Харківської області Сергій Мохончук.

Законом України «Про захист прав споживачів» чітко встановлено права споживача в разі придбання товару належної якості. Згідно із статтею 9 цього Закону, споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він його придбав, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з іншої причини не може бути використаний за призначенням.

– Споживач має право на обмін товару належної якості протягом 14 днів, не враховуючи дня купівлі, якщо більш тривалий строк не оголошено продавцем, – пояснює начальник Головного управління юстиції.– Обмін товару належної якості проводиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі якості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачу разом із проданим товаром.

Якщо на момент обміну аналогічного товару нема у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахунком вартості, або розірвати договір і отримати назад гроші в розмірі вартості повернутого товару. Також споживач має право обміняти товар на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару у продаж. Продавець зобов’язаний у день надходження товару повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки зі споживачем виконуються, виходячи із вартості товару на момент його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачу в день розірвання договору, а в разі неможливості повернення грошей саме в цей день – в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

Отже, аби нашому читачеві повернути смартфон, який його не влаштував, йому треба написати заяву про повернення коштів – протягом 14 днів і в тому самому магазині, де купував. Бажано, щоб представники магазину зазначили в заяві про відсутність пошкоджень, про те, що не було змінено заводські настройки та не встановлено коди. Якщо під час купівлі з телефона було знято захисну плівку, це теж варто відзначити та підтвердити чеком. Продавці мають підписати цю заяву та поставити печатку, а один екземпляр документа має залишитись у покупця.

Є товари, на які це правило не поширюється. У Додатку до постанови КМУ від 19.03.1994 № 172 є перелік товарів належної якості, які не підлягають обміну (поверненню). Це продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети гігієни. Також не повертається багато непродовольчих товарів.

Споживач має право на обмін товару належної якості протягом 14 днів

Товари належної якості, що не підлягають обміну (поверненню):
Продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни.
Непродовольчі товари:

фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір
корсетні товари
парфюмерно-косметичні вироби
пір’яно-пухові вироби
дитячі іграшки м’які
дитячі іграшки гумові надувні
зубні щітки
мундштуки
апарати для гоління
помазки для гоління
гребінці та щітки масажні
сурдини (для духових музичних інструментів)
скрипічні підборіддя
рукавички
тканини
тюлегардинні і мереживні полотна
килимові вироби метражні
білизна натільна
білизна постільна
панчішно-шкарпеткові вироби
товари в аерозольній упаковці
друковані видання
лінійний та листковий металопрокат, трубна продукція,
пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревноволокнисті та деревностружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником)
аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом
вироби з натурального та штучного волосся (перуки)
товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо)
інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо)
ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" № 26 від 01.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта