Як приймають переселенців з Донбасу на Львівщині

08.05.2015 06:49 Суспільство
b24.te.ua b24.te.ua
Для багатьох переселенців з Криму та Донбасу Харківщина стала транзитною областю.

Втікаючи від куль і політичних репресій, люди тимчасово зупинялися у Першій столиці, а потім їхали підкорювати інші регіони України. Цим ми трохи схожі зі Львівщиною.

За офіційною статистикою у Львівській області зареєструвалися всього 10,5 тис. переселенців. Це у 16 разів менше, ніж на Харківщині. Однак, попри невеликий наплив, для багатьох Львівщина стала притулком, а також перетворилися на тимчасовий пункт на шляху далі, на Захід.

– У нас зупиняється багато людей, які планують емігрувати до країн Європи. Часто такі переселенці навіть не стають на облік. Тому зараз перед Львовом постало питання створення для переселенців транзитного центру, де ці люди зможуть тимчасово зупинитися, – розповіла керівник Львівського міського центру соціальних служб Оксана Рубай.

Розглядають переселенці Львівщину і як постійне місце проживання. Їдуть сюди переважно великими сім’ями, щонайменше з двома дітьми.

Яким би Львівщина не була гостинним регіоном, однак до переселенців тут підхід жорсткий. Вихідцям з Криму та Донбасу готові надавати допомогу лише перший час, максимум один-два місяці. За цей час вони мають знайти роботу й оселю, щоб далі самостійно жити, не покладаючись на чиюсь допомогу.

– Це європейський підхід. Ми даємо переселенцям не рибу, а вудку, – додала Оксана Рубай.
Брак роботи – одна з найбільш болючих проблем переселенців на Львівщині. Знайти вільну вакансію дуже важко, а рівень зарплат тут нижчий, ніж у Східній Україні. Як виявилося, у середньому люди отримують 2–2,5 тис. грн. Уже півроку як родина ірмінчанки Інни Харіної живе на державні виплати, допомогу волонтерів і сподівається, що невдовзі на їх малій батьківщині настане мир і вони зможуть повернутися додому.

Ірина Криворучко, матеріал з газети "Слобідський край" № 51-52 від 30.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта