Як розпочався у Харкові «Вертеп-фест 2021» – ФОТО, ВІДЕО

26.12.2020 10:43 Суспільство
25 грудня на площі Свободи у Харкові пройшло символічне відкриття V «Вертеп-фесту».

Цьогоріч фестиваль розпочався з передачі Вифлеємського вогню миру (ВВМ) громаді міста. Представники Харківської Станиці Національної скаутської організації України «Пласт» вручили вогонь любові та добра глядачам і учасникам заходу – волонтерам організацій Help Army, «Укроп-хол», «Станція Харків» та іншим.

– Поширення ВВМ на Слобожанщині – одна з незмінних традицій харківських пластунів, – розповідає координаторка акції, пластунка куреня «Степові Відьми» Ірина Маркевич. – Кожен рік ми отримуємо з Відня запалений в Вифлеємі вогонь, який символізує тепло, мир, злагоду і надію. Пластуни передають його в церкви, державні установи, школи, лікарні, волонтерські організації».

Читайте також: Як у Нововодолазькій громаді створюють маленькі дива

Крім «Пласту» на церемонію відкриття «Вертеп-фесту 2021» завітали ще декілька дитячих колективів – від організації багатодітних сімей Харкова «Амма» і фольклороно-театральний колектив «Квітка-Сонця» Центру дитячої та юнацької творчості. На честь відкриття «Вертеп-фесту 2021» діти і дорослі разом заспівали колядку «Нова радість стала». По закінченню заходу пластуни повезли вогонь далі: в українські храми, військовий шпиталь, Інститут протезування тощо.

Далі «Вертеп-Фест» проходитиме виключно в онлайн-форматі.

– Про підготовку до Вертеп-Фесту 2021 ми розмовляли ще з весни, коли тільки було об’явлено перший локдаун, – ділиться головна координаторка фестивалю, директорка БО «БФ «Харків з тобою» Олена Рофе-Бекетова. – Всі були впевнені, що до вересня, а, тим більше, до січня-2021 ковід-19 буде вже давно «позаду». Але життя розставляє свої пріоритети. «Вертеп-Фест» – це вже традиція для нашого міста, для України, і відмовитися від фестивалю ніяк неможливо. Ми знаємо, що його чекають – і діти, і дорослі, і не тільки в Харкові. Тому ми запропонували свій варіант проведення – «Вертеп-Фест в Інтернеті».

Фестиваль пройде з 8 по 10 січня на сайті проекту, який перетвориться на «Вертеп-платформу». Впродовж трьох днів на ній транслюватимуться відео, надіслані учасниками з різних регіонів України та від етнічних спільнот: з вертепами, колядками, кулінарними майстер-класами різноманітних національних кухонь, танцями, розповідями про особливості традицій різних регіонів і народностей України. Організатори не тільки знайшли рішення як перевести активності Фестивалю в віртуальний простір, а й додали нові формати, наприклад, Колядка-Батл.

Читайте також: Харківські кафе й ресторани зможуть працювати в новорічну ніч до ранку

На головній сторінці платформи впродовж цих трьох днів пройдуть онлайн-трансляції головних заходів цьогорічного Фестивалю. По-перше, це буде традиційна акція одночасного співу «Нова радість стала», без якої вже неможливо уявити «Вертеп-Фест». Одночасне виконання однієї з найвідоміших колядок вперше відбулося в 2017 році в трьох містах країни, а з 2018 року вона вже стала міжнародною. В 2020 році її підтримало 56 міст України, Нідерландів, Польщі і Естонії. Фольклорна вечірка «Етновечорниці» за участю представників національних спільнот, що проживають в Україні, пройде також в онлайн-форматі. Новинкою цього року стане запальний Колядка-Батл. Його учасникам належить довести, що саме вони найдрайвовіші колядувальники. Команду-переможця визначить журі «Вертеп-Фесту».

Довідка. Всеукраїнський фестиваль традиційних і сучасних вертепів був започаткований в Харкові у 2017 році Благодійним фондом «Харків з тобою». Відтоді дводенне дійство кожен рік збирає учасників з усіх куточків України – представників вертепних театрів, колядників, фольклорно-театральних колективів, аматорських об’єднань. Ключові події першого дня: Вертепна хода центром міста і Міжнародна акція одночасного виконання колядки «Нова радість стала». Вперше, 2017 році, її підтримали в трьох містах країни, а з 2018 року вона вже стала міжнародною. В 2020 році до акції доєдналося 56 міст України, Нідерландів, Польщі і Естонії. Потім впродовж дня виступи колективів проходять на майданчиках в різних куточках міста. Колядники відвідують лікарні, Військовий госпіталь, будинки-інтернати та інші заклади.
З 2019 року на другий день заходу проводиться Фестиваль культур «Етновечорниці». Разом з колективами «Вертеп-фесту» в ньому брали участь представники восьми етнічних спільнот Харкова: вірменської, азербайджанської, казахської, таджикської, грузинської, башкирської, німецької та грецької. «Етновечорниці» допомагають краще пізнати культуру і традиції різних народностей, що мешкають в Україні, об'єднують і зміцнюють нашу спільноту через спільні танці, співи, святкування зимових свят.

Автор: Савелій Мякушко