Як уберегти свої дані від шпигунів в інтернеті. Корисні поради

25.02.2015 11:55 Суспільство
svopi.ru svopi.ru
Сучасні смартфони, планшети і комп’ютери можуть виконувати сотні тисяч різноманітних завдань.

Та разом зі збільшенням функціональності зростають і ризики для користувачів. Шахраї можуть отримати ваші персональні дані, контакти або навіть вкрасти гроші з кредитки.

Поява гаджетів дуже спростила людям життя. Ми використовуємо інформаційні технології, коли читаємо новини, спілкуємося з друзями в соціальних мережах і проводимо через Інтернет банківські операції. Якщо стороння людина отримає доступ до вашого смартфона, планшета чи комп’ютера, то зможе дізнатися багато інформації всього за одну хвилину.

Наприклад, вашу домашню адресу з Google Maps, банківський аккаунт, електронну поштову скриньку. Зловмисники легко змінять всі паролі, якщо отримають доступ до вашого e-mail. Вірус може швидко перепрограмувати флеш-пам’ять, і тоді його не можна буде видалити без її повного відновлення. У деяких смартфонах також є карти пам’яті MicroSD, і зловмисник може легко з’ясувати їх вміст. Враховуючи все це, для захисту від шкідливих атак своїх смартфонів і комп’ютерів, а також інформації, розміщеної на них, потрібно вживати розумних запобіжних заходів.

– За бажання зі смартфона чи комп’ютера, який має доступ до Інтернету, можна завантажити будь-яку інформацію, – розповів фахівець у сфері інформаційних технологій Сергій Скачко. – Для цього існують спеціальні програми, так звані «шпигуни». Коли вони потрапляють до вашого гаджету, то починають копіювати ту чи іншу інформацію та передавати її на інший пристрій. У такий спосіб викрасти можна будь-що: телефонну книгу, тексти та фотографії, інформацію для отримання доступу до кредитної картки чи електронної скриньки.

Але як такі «шпигуни» потрапляють до нашого смартфона, планшета чи комп’ютера? Частіше за все ми запускаємо їх, коли завантажуємо програми з Інтернету. До них і можуть бути прикріплені «шпигуни». Інший варіант – коли сам користувач випадково або через незнання відкриє доступ до якихось своїх ресурсів. Це може статися знову ж таки, коли ви завантажуєте якусь програму.

– Буває, коли перед завантажуванням випадає вікно, в якому користувача просять погодитися з певними вимогами, – пояснює експерт. – Зазвичай ми не читаємо цю інформацію і сліпо натискаємо «ОК». Це фатальна помилка. Треба завжди уважно дивитися, на що ви погоджуєтесь. І якщо програма, яку ви намагаєтесь завантажити, просить інформацію, яка з огляду здорового глузду їй ніяк не може знадобитися у законних цілях, краще відмовитися від неї взагалі.

Щоб захистити себе, читайте відгуки про програму. Зазвичай, якщо вона несе в собі якусь загрозу, хтось з інтернет-спільноті вже напевно знає про це. Крім того, не завантажуйте програми з незрозумілих сайтів. Користуйтеся лише перевіреними ресурсами. Наприклад, у Google Play Market дуже ретельно ставляться до безпеки своїх користувачів. Ви навряд підчепите щось, завантажуючи програму з цього ресурсу. Крім того, якщо якийсь вірус і потрапить до програм, то вже після перших скарг користувачів цей продукт буде видалено.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" №19 від 14.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта