Як убезпечити себе від інтернет-шахраїв. Рекомендації кіберполіції

22.02.2018 14:08 Суспільство
Фото: ukranews.com Фото: ukranews.com
Останнім часом почастішали випадки шахрайства при купівлі товарів в Інтернеті, коли сплачений товар покупцю не поставляється, а також факти продажу товару значно нижчої вартості.

Про це розповіли правоохоронці 21 лютого в ході прес-конференції, присвяченій попередженню та виявленню різних видів шахрайств.

Минулого року поліцейські Харківської області затримали групу з трьох шахраїв, які розміщували на одному з вітчизняних онлайн-майданчиків неправдиві оголошення про продаж товару та привласнювали передплату. Всього від їх дій постраждало 68 чоловік.

Заступник начальника відділу Слобожанського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Нацполіції України Дмитро Карпізін дав рекомендації, щоб не стати жертвами інтернет-шахраїв.

— Першочергово треба вбити в інтернет-пошукачі номер телефону продавця. Якщо на цю людину надходили скарги, то ви про це дізнаєтеся. Перший потерпілий, напевно, не оприлюднить того, що його обманули, втім, якщо шахрай обдурив 3-4 людей, то один з них, швидше за все, напише про це. Він вкаже номер телефону або банківської картки, за допомогою яких шахрай виманив у потерпілого певну суму, — говорить Дмитро Карпізін. — Ще порада: якщо ви щось купуєте через Інтернет, не пошкодуйте зайвих грошей, близько 50 грн, і купуйте товар накладеним платежем. Не перераховуйте всю суму відразу на карту продавця, адже ви можете втратити все. А так за 50 грн у вас є гарантія того, що ви переконаєтеся в наявності і якості надісланого вами товару.

Савелій Мякушко