Як укласти декларацію з лікарем на Харківщині. Відео

22.03.2018 15:45 Суспільство
З 1 квітня стартує кампанія укладання декларацій між лікарями первинної ланки медицини та пацієнтами.

До лікарів первинки належать сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Тож з 1 квітня саме з цими спеціалістами українці почнуть укладати декларації.

- Укласти декларацію не складно, - переконує заступник голови ХОДА Михайло Черняк. - Потрібно з’явитися в поліклініці або амбулаторії, де надається первинна медична допомога. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон, щоб отримати смс та підтвердити свої дані, які будуть вноситися до електронної системи охорони здоров’я (eHealth).

Обирається сімейний лікар виключно за бажанням пацієнта без прив'язки до місця проживання. Якщо за якихось причин лікар пацієнту не підійде, то можна буде укласти нову декларацію з іншим лікарем. Декларацію можна укладати як з лікарем з місцевої лікарні, так і з приватним. Головне, щоб цей лікар або заклад були у системі eHealth.

Чи підключений до електронної системи охорони здоров’я обраний вами медзаклад, можна дізнатися на сайті eHealth або безпосередньо в медзакладі.
Тільки після укладання декларацій, автономізації медзакладу та його під’єднання до системи eHealth, гроші почнуть “ходити за пацієнтом”. Очікується, що нова формула запрацює з липня 2018 року.

Окрім цього вже є перелік безкоштовних послуг, які будуть надавати сімейні лікарі.

- Це — аналіз крові, сечі, електрокардіограма, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс. В подальшому сімейний лікар буде спостерігати за станом здоров’я пацієнта за допомогою різних досліджень. Також сімейний лікар видаватиме направлення на високоспеціалізовану допомогу другого чи третього рівня, - пояснив Михайло Черняк.

Всі ургентні випадки та гострі стани відпрацьовуватиме швидка допомога. За словами чиновника, Харківська область має одну з найкращих служб швидкої допомоги.

Читайте також: Сімейні лікарі Харківської області очолили рейтинг довіри пацієнтів

Автор: Юлія Шматченко