Як виглядатиме бюлетень виборця

18.08.2015 14:47 Суспільство
Фото: vibori.in.ua Фото: vibori.in.ua
Виборцям буде запропоновано віддати свій голос одночасно за партію, її лідера та кандидата на даному окрузі.

Закон про "Місцеві вибори" передбачено, що голосування проходить за допомогою бюлетеня, в якому будуть вказані назви всіх місцевих організацій партій (блоків), які зареєструвалися для участі у виборах. Поряд з назвою партії буде вказане прізвище людини, яка є лідером політичної сили в регіоні, а також кандидата від партії, який балотується у даному окрузі.

Харківська область буде розділена на 120 виборчих округів, а отже, до облради оберуть 120 депутатів. До Харківської міськради планують набрати 84 депутати, а місто поділять на 84 округи.

- Назва партії і прізвище кандидата будуть набрані великим кеглем, лідера політсили - трохи меншим, - розповів голова харківського відділення Комітету виборців України Михайло Камчатний. - Враховуючи нинішню ситуацію, люди скоріше за все будуть орієнтуватися саме на партії та їх лідерів, тобто упізнаних людей.

Кожний виборець має один голос, а тому одночасно обирає і кандидата, і партію. До речі, може бути така ситуація, коли партія висуватиме менше кандидатів, ніж є виборчих округів. Тоді у бюлетені буде вказана лише назва цієї політсили та прізвище її лідера. Всі зібрані голоси підуть у скарбничку партії.

- Теоретично можливо, що якась партія отримає більше мандатів, ніж висуне кандидатів. Таке вже було на виборах до Чугуївської міськради. В такому випадку доведеться просити додаткових роз'яснень у ЦВК, - розповів Михайло Камчатний. - Однак я вважаю, що всі партії висуватимуть кандидатів із запасом.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта