Як змінилися ціни на головні продукти харчування

15.01.2018 12:37 Суспільство
Фото: nor.ge Фото: nor.ge
За даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2018 року порівняно з аналогічним періодом 2017 року м’ясо та м’ясопродукти здорожчали на 26,2 %, молоко – на 21,3 %, яйця – на 27 %, олія та жири – 18 %, овочі – 29 %.

—  Ціни на сільськогосподарську продукцію знову відчутно зросли, — зазначила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. — Причин тому кілька. На подорожчання м’яса у 2017 році критично вплинула ситуації з африканською чумою свиней, через що підприємці змушені були вирізати поголів’я, і, на фоні дефіциту, ціна на свинину стрімко зросла. Відповідно, до неї підтягнулася й ціна на курятину, на яку зріс попит не лише на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках.

За словами фахівця, ситуація ж із молоком дещо інша, адже тут вагому роль відіграє і монополістична поведінка заводів-переробників та торгових мереж, які немотивовано завищують ціну на молоко.

— Закупівельна ціна на молоко, зокрема, в населення, порівняно з аналогічним періодом минулого року не зросла. Тому постає питання: хто нажився на підвищенні цін на молоко в магазинах, якщо виробник отримує за нього ті ж самі гроші, — додала голова Асоціації.

Читайте також: Будьте моїм лікарем. Як змінюватиметься медицина у 2018 році

Олександр Ушаков