Яка лікарня Харківщини надаватиме найбільше безкоштовних послуг

06.04.2020 18:18 Суспільство
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
В Україні стартував другий етап медичної реформи. Тепер гроші «ходитимуть» за пацієнтом не тільки на первинному рівні, а й при отриманні вузькопрофільної медичної допомоги. «СК» розбирався, які послуги стануть безкоштовними та як їх отримати.

Розмов про те, чи запуститься у квітні 2020 року другий етап медреформи, було багато. У сесійній залі Верховної Ради від представників опозиції часто лунала думка, що країна не готова до такого кроку. Однак усі очільники Міністерства охорони здоров’я (а їх протягом 2020 року було троє – Зоряна Скалецька, Ілля Ємець, Максим Степанов) наголошували на необхідності змін.

Так, 31 березня новий міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив, що головні пріоритети в його роботі – боротьба з коронавірусом та завершення медичної реформи.

«Я вважаю, що цілком можливо провести зміни таким чином, щоб реформою залишилися задоволені як пацієнти, так і лікарі усіх рівнів», – зазначив Максим Степанов під час офіційного представлення у МОЗі.

Другий етап реформи відкладати не стали. 1 квітня в Україні стартувала Програма медичних гарантій (ПМГ) – це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Договори з Національною службою здоров’я України на надання медичних послуг за Програмою станом на 6 квітня підписали 1 642 заклади спеціалізованої медичної допомоги.

Ще 20 закладів очікували на підписання, серед них переважна більшість – приватні медзаклади. За інформацією НСЗУ, практично всі комунальні медичні заклади (районні, міські, обласні лікарні) країни увійшли до реформи й отримуватимуть кошти за укладеним договором – уже починаючи з квітня, гроші «ходитимуть» за пацієнтом у поліклініки та спеціалізовані заклади.

У переважній більшості регіонів заклади подали пропозиції та отримали проект договору на всі 26 пакетів медичної допомоги. Отже, ця допомога буде доступною громадянам. А лікарні отримуватимуть від держави гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. Ефективні лікарні, які обиратимуть пацієнти, зможуть збільшити своє фінансування за новою системою. Як повідомляють у НСЗУ, приблизно у 40 % медзакладів збільшився бюджет порівняно з минулорічним державним та місцевим фінансуванням. Загалом у 67 % закладів бюджет за ПМГ більший за фінансування через медичну субвенцію.

За словами очільниці Національної служби здоров’я України Оксани Мовчан, на забезпечення Програми медичних гарантій держава виділила 70,4 мільярда гривень. Приблизно 18,7 мільярда отримає первинна ланка, всі заклади якої (понад 1500) переуклали договори з НСЗУ. Також підписані контракти з усіма центрами екстреної медичної допомоги (в Україні їх 25), на оплату їх послуг передбачено приблизно 4,7 мільярда гривень.

Загалом Програма медичних гарантій порівняно з медичною субвенцією збільшує фінансування на цілу низку медичних послуг – гемодіаліз, лікування інсульту та інфаркту, надання акушерської та неонатальної допомоги, онкологічне лікування. Вперше виділені окремі кошти на паліатив (мобільний та стаціонарний) і медичну реабілітацію.

Читайте також: Які нові карантинні обмеження запрацюють в Україні

Для кого безкоштовно?

Скористатися Програмою медичних гарантій може кожен громадянин України, а також особи, прирівняні до громадянства. Аби отримати доступ до безоплатних послуг, пацієнт повинен мати направлення від лікаря первинки (для цього спочатку потрібно укласти декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром) або лікуючого лікаря. До речі, вже незабаром направлення має стати електронним.

Проте направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога і нарколога. Окрім цього, екстрена медична допомога надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.

У НСЗУ підкреслюють, що тепер пацієнти зможуть вільно обирати лікаря не тільки на первинці, а й для спеціалізованої допомоги.

– Національна служба здоров’я має договір практично з усіма комунальними медичними закладами, які надають увесь спектр медичної допомоги. Пацієнт з 1 квітня отримує перелік гарантованих медичних послуг і вільний вибір лікаря не лише на первинці, а і для спеціалізованої допомоги. Відтепер місце реєстрації жодним чином не впливатиме на те, де людина зможе лікуватися, – наголошує очільниця НСЗУ Оксана Мовчан. – Критерієм вибору місця надання послуги буде наявність медичного обладнання, якість надання послуги та комфорт. НСЗУ заплатить тому медичному закладу, який обере пацієнт.

Посадовиця зазначила, що головне завдання відомства – зменшити смертність українців від серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також покращити допомогу при пологах і неонатальну допомогу.

Гроші за послуги

Наразі 1642 лікарні є учасниками Програми медичних гарантій (1579 – комунальні, 59 – приватні, 4 – ФОП). Харківщина серед лідерів – 134 медичні заклади уклали відповідні договори з НСЗУ. Більше тільки на Дніпропетровщині – 144, на третьому місці йде Львівщина – 103 лікарні є учасниками Програми медичних гарантій. У всіх інших регіонах менше 100 таких закладів.

Інфографіка НСЗУ

За надані послуги за Програмою медичних гарантій 103 лікарні (серед них три приватні) Харківської області отримають понад 3,049 мільярда гривень. Щоправда, у кожної лікарні свій окремий пакет послуг.

Так, найпопулярніша в нашому регіоні послуга «амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу», вона надаватиметься в 113 медичних закладах. Потім іде послуга  «стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» – її надаватимуть у 63 лікарнях. Також у трійці лідерів «хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» – 49 лікарень.

А от безкоштовна медична допомога при гострому інфаркті міокарда надаватиметься в трьох лікарнях області, стільки ж медзакладів зможуть безкоштовно надавати послуги гемодіалізу.

На першому місці за кількістю безкоштовних послуг за Програмою медичних гарантій іде Балаклійська центральна районна лікарня. На надання 16 послуг із затвердженого переліку держава виділить медзакладу 60 276 783 гривні.

У Балаклійській ЦРЛ безкоштовно надаватимуться такі послуги:

- діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ;
- езофагогастродуоденоскопія;
- колоноскопія;
- лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіодів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії;
- мамографія;
- медична допомога при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах;
- медична допомога при пологах;
- медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи;
- медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату;
- медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя;
- мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям;
- психіатрична допомога дорослим та дітям;
- стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;
- стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям;
- хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах;
- амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу.

На другому місці за кількістю послуг з переліку Програми йде обласна клінічна лікарня. За надання 15 послуг медзаклад отримає 167 253 111 гривень.

Серед лідерів і Чугуївська центральна лікарня ім. М. І.Кононенка. Там надаватимуть 13 послуг, на їх реалізацію держава виділить закладу 67 781 032 гривні.

У Богодухівській ЦРЛ надаватимуться 12 послуг, за них лікарня отримає 27 484 983 гривні. Стільки ж послуг надаватиме й Куп’янське територіальне медичне об’єднання (міська лікарня), щоправда, за них воно отримає на порядок вищу суму – 67 577 155 гривень.

По 10 послуг з Програми медичних гарантій надаватимуть Мереф’янська ЦРЛ (70 583 778 гривень), Нововодолазька ЦРЛ (23 911 283 гривні), Первомайська ЦРЛ (22 281 564 гривні), Вовчанська ЦРЛ (34 093 084 гривні), Обласна дитяча лікарня № 1 (82 596 981 гривня), Обласний центр онкології (122 457 358 гривень).

По одній послузі з переліку надаватимуть понад 50 медзакладів Харківщини. Фінансування кожної такої послуги відрізнятиметься. Так, Коломацька районна лікарня за амбулаторну вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу, отримає 579 125 гривень. А Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф за надання екстреної медичної допомоги отримає від держави 327 349 898 гривень.

Від коронавірусу теж

Медична допомога пацієнтам з інфекційними захворюваннями надаватиметься також безкоштовно. Про це 1 квітня під час брифінгу заявив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. Національна служба здоров’я України передбачила спеціальний тариф для оплати роботи закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19.

– МОЗ України буде контролювати, щоб пацієнти з коронавірусною хворобою, які потрапляють у лікарні, мали повне забезпечення лікарськими засобами, медичними виробами для симптоматичного лікування, а в разі потреби специфічного лікування – і відповідне забезпечення, – підкреслив головний державний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.

Читайте також: Стало відомо, як почувається хвора на COVID-19 людина в Харкові