Яким буде обласний бюджет на 2020 рік

20.11.2019 13:30 Суспільство
Фото: zoda.gov.ua Фото: zoda.gov.ua
Вчора, 19 листопада, відбулося засідання постійної комісії Харківської обласної ради з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою.

У переліку розглянутих питань був і проект рішення щодо обласного бюджету на 2020 рік, обговорюючи який депутати висловили занепокоєння відсутністю фінансового забезпечення з держбюджету цілих напрямків, від яких залежить стабільний розвиток регіону.

За пропозицією голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, необхідно грунтовно вивчити ризики, аби своєчасно відреагувати і звернутися до керівництва держави, або ж передбачити захисні механізми на місцях.

— До пленарного засідання ми повинні розуміти, де змінена система фінансування, а де дійсно необхідно виділяти кошти, для того, щоб ми могли підготувати і направити звернення за певними позиціями, де ми бачимо, що потреби перекриваються з держбюджету чи субвенціями до обласного бюджету. Головне, щоб система фінансування на наступний рік була збалансованою й не постраждали незахищені верстви населення. Ми повинні впливати на те, щоб додаткові кошти були виділені для Харківської області, — підкреслив Сергій Чернов.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Овсянніков сказав, якщо дивитися в абсолютних цифрах, наступний бюджет буде менший, ніж у 2019 році.

— Основні зміни стосуються того, що багато програм переходять на фінансування через Міністерство соціальної політики, зокрема такі, як матеріальна допомога малозабезпеченим сім’ям. Зменшується також медична субвенція, у зв’язку з тим, що медична галузь буде фінансуватися через Національну службу здоров’я з другого півріччя наступного року, — пояснює Сергій Овсянніков.

Так, загальний обсяг обласного бюджету з врахуванням міжбюджетних трансфертів з Державного бюджету України за доходами та видатками складе – 6 411 025,3 тис. грн, у тому числі: по загальному фонду – 4 945 584,8 тис. грн, по спеціальному фонду – 1 465 440,5 тис. грн.

Надані показники обласного бюджету на 2020 рік будуть відкориговані у відповідності із одержаними від Міністерства фінансів України показниками міжбюджетних трансфертів, затвердженими Верховною Радою України при прийнятті проекту закону про Державний бюджет України на 2020 рік у другому читанні.

Читайте також: Сергій Чернов: Децентралізація – це постійний процес боротьби