Якими темпами просувається об'єднання громад на Харківщині

24.07.2015 06:45 Суспільство
Фото: nadiya.tv Фото: nadiya.tv
Рішення щодо ініціації об'єднання громад наразі вже прийняли 34 міські, селищні та сільські ради Харківщини, а ще півсотні рад наразі проводять активні обговорення.

Перспективний план формування територій Харківщини, який облрада ухвалила 18 червня, вже встигли проаналізувати в Мінрегіонбуді. На думку урядовців, низка пропозицій щодо об'єднання є не дуже вдалими. Питання виникли по Барвінківському, Борівському, Великобурлуцькому, Вовчанському, Красноградському і Куп'янському районах. Робочим групам цих територій доведеться ще раз переглянути проекти об'єднання.

Але не завжди ради й самі йдуть за формою, запропонованою Кабінетом Міністрів України. Часто порушується методика, процедура та черговість кроків.

- Наприклад, у Вовчанському районі попри Перспективний план, за яким в районі виділялася лише одна спроможна громада (після об'єднання новим центром може стати будь-яка громада, яка налічує не менше 3000 мешканців, серед яких щонайменше 300 дітей. - Авт.), наразі вже йде мова про виділення другої такої громада. Вона, до речі, вже подала всі необхідні документи в облдержадміністрацію. І це реалії життя, до яких треба прислуховуватися, - розповіла директор Харківського регіонального офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діана Баринова.

На думку голови Харківської облради Сергія Чернова, об'єднання всіх громад Вовчанщини в одну є нісенітницею. Мовляв, не може один з найбільших районів області стати однією громадою. Адже в такому разі район перестане існувати як окрема адміністративно-територіальна одиниця. Вже не буде обиратися районна рада, а у людей виникне велика кількість проблем, в першу чергу пов'язаних з отриманням адміністративних послуг.

- Якщо мені б сказали, що Печенізький чи Коломацький район хочуть об'єднатися в одну громаду, я б ще це зрозумів, але ніяк не Вовчанський з його величезною територією та населенням. Це говорить лише про погану роботу людей, які відповідали за цей процес, а також про те, що з населенням питання об'єднання громад в районі ніхто не обговорював, - сказав Сергій Чернов.

Однак є в області і приклади громад, які прискореними темпами наближаються до об'єднання. Так, піонером реформи є, зокрема, Пісочинська громада Харківського району. Планується, що вона об'єднається з громадами селищ Коротич та Березівка. Як розповів заступник Пісочинського селищного голови Олег Чернобай, це дасть змогу додатково отримати до бюджету 38 млн грн.

- Ці кошти будуть спрямовані на розвиток мережі дитячих садків, освіту та охорону здоров'я, - пообіцяв Олег Чернобай. - Ми плануємо документально закріпити розподілення коштів на розвиток територій у новоствореній громаді пропорційно кількості населення, яке мешкає у тому чи іншому населеному пункті. Це унеможливить чутки та побоювання людей, що більшу частину коштів буде забирати собі якийсь один населений пункт.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта