Якість продуктів харчування харківських виробників нема кому перевіряти

24.09.2015 12:45 Суспільство
Фото: www.medweb.ru Фото: www.medweb.ru
В Україні досі не створена служба з питань безпеки харчової продукції та захисту споживачів, яка має перевіряти виробників.

20 вересня набули чинності положення Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів". Його суть полягає у тому, що відтепер виробники харчових продуктів повинні ще жорсткіше контролювати всі етапи своєї роботи. Крім того, їм ввіряється перевіряти якість сировини, яка входить у рецептуру, а також умови, в яких готовий товар продають споживачу.

Попри те, що закон вже запрацював, перевіряти його виконання нема кому. Контролювати, як підприємства впроваджують нову систему перевірок, компетентний лише один державний орган - служба з питань безпеки харчової продукції та захисту споживачів. Але наразі в Україні її фактично не існує. Лише 2 вересня було підписане положення про службу, але ні структури, ні штату досі немає. Планується, що кістяк новоствореної служби складуть спеціалісти Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, однак наразі все знаходиться у підвішеному стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Програма "Ревізор" зараз перевіряє популярний супермаркет у Харкові (ФОТО)

- Обіцяють, що протягом місяця служба буде сформована, - розповідає начальник Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області Геннадій Песчанський. - Очікуємо, що це відбудеться не раніше жовтня-листопада.

Та чи будуть спеціалісти новоствореного органу компетентними у проведенні ревізій, питання сумнівне. Як пояснив керівник сертифікаційного напрямку компанії, яка вже багато років допомагає підприємцям впроваджувати у себе європейські стандарти якості, Олександр Смирнов,, нових співробітників до цього ще доведеться навчати.

- Закон про безпеку харчових продуктів писався дуже довго. У 2012 році вийшов наказ Міністерства АПК, який рекомендував перехід на НАССР. Тоді обов'язки з контролю були покладені на СЕС. Їх співробітники почали проходити навчання з проведення аудитів підприємств, а через деяких час ці функції переклали на управління ветеринарної та фітосанітарної служби. Вони теж почали проходити навчання, а згодом знову вийшли нові вимоги і з'явилася нова служба, яка не має фахівців з проведення аналізу підприємств на предмет відповідності системі НАССР, - розповідає експерт.

Така ситуація з одного боку може стати причиною того, що підприємства не буде кому перевіряти, і вони нічого не робитимуть. Але з іншого боку виробники мають зрозуміти, що впровадження нової системи контрою — лише в їхніх інтересах. Крім того, залишається загроза нарватися на крупний штраф.

- Штраф складає від 30 до 75 мінімальних заробітних плат, а це від 36 до 91 тис. грн з одного підприємства, що є досить вагомою сумою для більшості маленьких виборників. Тому дешевше буде найняти консультанта, який за ці ж гроші побудує систему НАССР, ніж спочатку заплатити штраф, а потім все одно наймати консультанта.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта