Яку томатну пасту в Харкові безпечно вживати. Перевірка стандартметрології

27.10.2015 14:30 Суспільство
Фото: www.diets.ru/ Фото: www.diets.ru/
Експерти у лабораторії дослідили 9 зразків топатної пасти, і лише один відповів усім вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на етикетці.

Державна випробувальна лабораторія (ДВЛ) ДП «Харківстандартметрологія» перевірила дев’ять зразків томатної пасти із заявленою масовою часткою сухих розчинних речовин 25% та 28% різних виробників. 

Під лупу фахівців потрапили томатні пасти ТМ «Маринадо» (25%) Закарпатська обл, ТМ «Гурман» (25%) Одеська обл., ТМ «Чумак» (25%) Херсонська обл., ТМ «Наш продукт» (25%) м. Херсон, ТМ «Виват томат»(28%) Китай, ТМ «Хуторок» (25%) Херсонська обл, ТМ «Помідора» (25%) Одеська обл., ТМ «ГОСТ ЮГА» (25%), Одеська обл., ТМ «Господарочка» (25%), м. Одеса.

Так, щоб називатися томатною пастою, продукт повинен містити від 25% до 40% сухих речовин. Якщо ж концентрований томатопродукт містить від 12 до 20% сухих речовин, то це вже томатне пюре. Поняттю «томатна паста» не відповів продукт ТМ «Наш продукт» з заявленою масовою часткою сухих речовин 23-25%, а фактично виявленою – 18,6%. Також не чесно вказана масова частка сухої речовини і в ТМ «Виват томат».

Для виготовлення томатної пасти використовують томати свіжі та сіль, а для першого сорту дозволено використовувати консерванти. Вода, крохмаль, згущувачі, барвники – не дозволені. Але в томатній пасті ТМ «Виват томат» виявлено не заявлений виробником та не дозволений крохмаль в кількості 13,9%.

У томатній пасті ТМ «Наш продукт» лаборанти знайшли барвник спеціальний червоний (Е-129). У томатній пасті вищого ґатунку заборонені консерванти, однак ТМ «Господарочка» для вироблення свого продукту використовує консервант бензоат натрію. А от у томатній пасті ТМ «Гурман» завищений вміст консерванту – фактично становить 0,11% при нормі не більше 0,08%.

Не дотримується правил і ТМ «ГОСТ ЮГА» - уміст сорбінової кислоти у її пасті фактично становить 0,09%, бензоату натрію – 0,06%, тобто сумарно – 0,15 %, замість сумарно не більше 0,08%, як це дозволено вимогами ДСТУ.

У ТМ «Помідора» та ТМ «ГОСТ ЮГА» захопилися водою - на маркуванні продукції заявлено використання води питної, що не дозволяється нормативним документом.

Не зазначили сорт в томатній пасті ТМ «Наш продукт», ТМ «Виват томат», ТМ «Гурман». У складі останньої та ще паст від ТМ «Маринадо», ТМ «Хуторок» не міститься використання консерванту, який було виявлено.

Лише один зразок томатної пасти ТМ «Чумак», виготовлений ПраТ «Чумак», відповідав нормативним документам за усіма перевіреними показниками лабораторних досліджень та за маркуванням споживчої упаковки.

Максим Грек

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта