Юлія Світлична: рішення суду повинні виконуватися

20.02.2019 14:41 Суспільство
Фото: ID Legal Group Фото: ID Legal Group
Голова Харківської ОДА прокоментувала ситуацію з тарифами на перевезення пасажирів у підземному та наземному міському електротранспорті Харкова.

 – Судове рішення є обов'язковим до виконання - це норма Конституції України. Законодавство передбачає можливість оскарження рішення суду, що має чітку процедуру. Але невиконання рішення суду несе за собою кримінальну відповідальність, – підкреслила голова ХОДА Юлія Світлична. – У цей же час прошу всі масові заходи або мітинги проводити згідно з чинним законодавством, не порушуючи громадський порядок та не створюючи дискомфорт для жителів та гостей Харкова.

Губернаторка Харківщини також відзначила, що обласна державна адміністрація не має повноважень щодо встановлення або погодження тарифів на перевезення пасажирів у міському транспорті. Такі рішення діючим законодавством були передані до компетенції органів місцевого самоврядування – у даному випадку виконкому Харківської міської ради.

 – Якість та ефективність роботи підприємств комунальної та транспортної сфери – це, в першу чергу, питання рівня менеджменту. Тому перед тим, як розпочинати дії щодо підвищення тарифів, доцільно було б  провести аудит роботи відповідних комунальних підприємств, забезпечити його прозорість та використати всі фінансові та організаційні ресурси для непідвищення вартості проїзду у міському електротранспорті,  – наголосила Юлія Світлична.

Також стало відомо, що Харківська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом невиконання рішення суду Харківською міськрадою щодо повернення старих тарифів в наземному та підземному електротранспорті. Як повідомляє прес-служба обласної прокуратури, до ЄРДР було внесено відомості за ч. 2 ст. 382 Кримінального кодексу України (умисне невиконання судового рішення службовими особами).

 – Згідно з рішенням суду, на час розгляду скарги по суті дія нових тарифів, введених з 7 лютого 2019 року, призупинена. Тобто вартість проїзду має бути такою, яка була до введення нових тарифів. Проте службові особи Харківської міської ради не виконали рішення суду. Станом на ранок 20 лютого тарифи в громадському транспорті не були приведені до відповідності,  – йдеться в заяві прокуратури.

Читайте також: Харківська міськрада заявила, що не може технічно скасувати дію нових тарифів

Андрій Соха