З 1 квітня 60 % усіх ліків можна буде придбати тільки за рецептом

31.03.2023 17:22 Суспільство
Фото: freepik Фото: freepik

Рецепт може бути електронним або паперовим, а у переліку – розповсюджені препарати, зокрема фуросемід, каптопрес та леприл. У МОЗ підкреслюють, що це стосується препаратів, безконтрольне вживання яких несе підвищений ризик.

Як повідомляє "Слобідській край" з посиланням на МОЗ, перелік рецептурних ліків не розширено: всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з 1 квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом.

Рецептурними ліками визнаються ті, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря. 

Цей перелік може включати зокрема: 

    антибіотики;
    протисудомні засоби;
    гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні – наприклад протизаплідний засіб “постинор”, який є найефективнішим у першу добу після незахищеного статевого акту);
    препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб (навіть популярні каптоприл, каптопрес, бісопролол);
    деякі антигістамінні засоби (дексаметазон);
    кроворозріджуючі препарати; 
    антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
    стероїдні лікарські засоби;
    деякі ліки проти болю (зокрема, німесил);
    ліки проти кашлю, які мають у складі кодеїн;
    заспокійливі.

Зверніть увагу: має значення і  форма ліків, тобто ношпу в таблетках ви отримаєте без рецепта, в ампулах – з рецептом. Це стосується також анальгіну та спазмалгону. Взагалі ліки в ампулах – тільки за рецептами. 

Впливає також і кількість ліків, яку ви хочете придбати.  Наприклад, краплі корвалол та валокордин без рецепта можна придбати лише у маленьких флакончиках – на баночки по 50 мл уже треба рецепт. 
Розповсюджені засоби для розрідження крові теж можна буде купувати лише малими упаковками. Наприклад, магнікор чи кардіомагніл у розфасовці по 100 таблеток – лише за рецептом.

Як перевірити

Дізнатися, чи є ліки, які ви вживаєте рецептурними, чи ні, можна в інструкції лікарського засобу. Знайти її ви можете, скориставшись сервісами онлайн-аптек, або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Для цього необхідно: 

У пошуковому рядку ввести назву лікарського засобу, або його міжнародну непатентовану назву (іншими словами – діючу речовину).
Відкрити реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка в таблиці).

У профілі лікарського засобу знайти рядок «Умови відпуску».

Інший варіант – шукати препарати за допомогою сервісу Таблетки юа (https://tabletki.ua/), там також вказано, рецептурні ліки або ні. 

Що робити, щоб отримати рецепт

Якщо вам потрібні рецептурні ліки, треба звернутися до сімейного лікаря. При цьому не обов’язково мати з ним декларацію. Коли лікар робить призначення, формує електронний рецепт, а пацієнту приходить смс-код на телефон. Саме з цим кодом і треба йти в аптеку. 

До кінця воєнного стану лікар може також виписати рецепт на бланку, або видрукувати дані з кодом електронного рецепта (наприклад, якщо в пацієнта немає телефона, або це людина, яка не надто вміє ним користуватися).

На відміну від паперового рецепта, вам не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Якщо ваше лікування є тривалим, ви маєте хронічне захворювання або якщо вам потрібно продовжити курс лікування, ви отримаєте повторний електронний рецепт на ліки також дистанційно. Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого  лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

 

Автор: Інна Можейко