За що звільнили головного редактора видання на Харківщині та до чого тут закон

08.04.2015 11:03 Суспільство
Місцева РДА звільнила з посаду головного редактора комунальної газети "Печенізький край". Як розвивалися події, чому видання зилишилося без фінансування та наскільки законні такі дії влади, читайте далі.

Фінансування районній газеті було передбачено сесією райради ще у січні цього року. Однак розпорядник коштів – райдержадміністрація – зволікала з підписанням документів. Головний редактор «Печенізького краю» Тетяна Сиром’ятнікова переконана, що все це робилося навмисне, аби був привід звільнити «неугодного» редактора.

– 16 березня під час планірки в райдержадміністрації мене було звільнено з посади. При цьому доповідна була написана тим же числом, тобто до 9 ранку вже була готова, так само, як і відповідне розпорядження. Жодних пояснень на цю доповідну від мене не заслуховували. Вважаю, що це тиск адміністрації на мене, тому що ці люди, які прийшли в 2010 році до керівництва районом, вважають, що ми забагато собі дозволяємо, критикуючи діючу владу, – розповідає прес-службі НСЖУ Тетяна Сиром’ятнікова. – Останнім часом в газеті вийшло три колонки редактора які трохи «пощіпали» районну владу, бо тут нічого не робиться.

За словами головного редактора, адміністрація інкримінує їй те, що вона нібито невчасно подала пакет документів на виділення фінансування, а відтак – не вийшла газета. Сама ж вона запевняє, що всі документи були подані вчасно. З початку березня написала близько десятка доповідних записок на ім’я керівників РДА, де наголошувала на проблемі із затримкою фінансування.

– Голову райдержадміністрації у нас люстрували. Районом керує перший заступник голови РДА Іван Отченашко. Я не раз була в нього в кабінеті і доводила до відома ситуацію з фінансуванням. Однак саме він видав розпорядження про моє звільнення, – каже пані Сиром’ятнікова.

На черговій сесії, коли вона звітувала про роботу, депутати прийняли її звіт без нарікань. Хоча, відповідно до закону, саме райрада, а не райдержадміністрація має право звільняти і призначати головреда районки.

Свої права Тетяна Сиром’ятнікова намагається відстояти в суді. Однак відповідач в особі Івана Отченашка не прийшов на перше засідання, що було призначено на 6 квітня. Було подано довідку, що він у відрядженні. Втім, усі заходи в районі, каже Тетяна Сиром’ятнікова, проводилися за його участі.

– Райдержадміністрація не здається. Видали чергове розпорядження, за яким провели перевірку фінансово-господарської діяльності. В примусовому порядку вилучили документи в бухгалтера. Хоча ж такі перевірки мають проводити відповідні органи – КРУ, прокуратура, податкова… За підсумками перевірки мене звинуватили в чому могли… – коментує пані Тетяна. – І це не дивно, бо з вуст Отченашка не раз лунало: «Поки я тут, ти працювати не будеш».

На посаді головного редактора Тетяна Сиром’ятнікова працювала 15 років. Тож, каже, звинувачення, що вона не змогла надати необхідного пакету документів, щонайменше безглузді.

Однак після її звільнення виконувачем обов’язків було призначено людину зі сторони, котра не мала відношення до газети і вже перебувала на пенсії. Наступного дня всі документи на виділення фінансування райдержадміністрація підписала.

Зараз газета виходить на 6 сторінках, має тираж 1100 примірників на 10 тис. населення. Як каже Тетяна Сиром’ятнікова, з приходом команди Партії Регіонів (до якої і входили нині перший заступник голови РДА Іван Отченашко та заступник Ольга Кизим, котра написала доповідну) у 2010 році, в газети почалася «чорна смуга».

– Почали різати фінансування, вимагали носити на звірку сторінки. Крім цього, часто нам приходили на друк документи чи статті з поміткою «друкувати безкоштовно», хоча всім зрозуміло, як це впливало на фінансовий стан видання, – розповідає редактор.

Нове засідання суду має відбутися 28 квітня. Чи прийде на нього пан Отченашко – невідомо.

За словами першого секретаря Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, звільнення головного редактора «Печенізького краю» - незаконне. Тому Спілка буде домагатися, аби Тетяну Сиром’ятнікову було поновлено на посаді, надаватиме їй юридичні консультації.

– Ми обурені таким зухвальством районних чиновників, які не мали жодного права розпорядженням звільняти головного редактора. А чому проігноровано районну раду? На жаль, такі випадки – не рідкість для маленьких містечок, де чиновники зловживають владою, – коментує очільник Спілки. – І ситуація у Печенігах є яскравим доказом того, що просто терміново треба приймати закон про реформування коменальної преси, або закон про звільнення журналістів від «кріпацтва».

Джерело: сайт НСЖУ
Автор: Администратор сайта