Заробляємо на енергії Сонця. Гаряча вода і власна електроенергія

12.12.2014 11:52 Суспільство
http://svoya-izba.ru http://svoya-izba.ru
Сонячні колектори і батареї можуть забезпечити домогосподарства гарячої водою, частково опаленням і електроенергією.

- За вісім років у комунальному секторі споживання енергії зросло від 18 до 43 %, - розповіла ініціатор проекту "Енергоефективність в люди", експерт проекту "Природний газ - шлях до сталого енергетичного розвитку" Ганна Прокаєва. - І якщо раніше люди вкрай критично ставилися до тих же сонячних колекторів і вітряків, то зараз - це стало необхідністю.

Так, сонячні колектори дають змогу нагрівати воду без використання електроенергії. Звичайно, найбільш ефективні вони в теплу пору року. Як пояснив дипломований енергоаудитор, фахівець з енергетичного менеджменту, кандидат фізико-математичних наук Іван Єфанов, влітку ці прибори здатні нагріти воду до 60 С, взимку - до 30 С. Їх можна встановлювати на даху, землі і навіть просто у себе на балконі. За підрахунками спеціалістів, для потреб однієї родини у гарячій воді вистачить двох сонячних колекторів: один колектор щодня дає до 150 л гарячої води, два - 250 л, три - 350 л.

- Зрозуміло, взимку повністю розраховувати лише на сонячні колектори для опалення не варто. Вони можуть дати лише частину тепла. Його вистачить, наприклад, для того, щоб підтримувати той чи інший рівень температури в приміщенні, - розповів Іван Єфанов.

Проте, недооцінювати енергію Сонця не варто. Лише за вісім хвилин воно дає стільки енергії, скільки витрачає все людство за добу. А якщо зібрати всю енергію Сонця за день, то її вистачить на 180 років. Що стосується рівня сонячної активності в Україні, то він приблизно такий, як і в Німеччині. Тому людство і придумало не лише використовувати Сонце для отримання тепла і нагрівання води, але і як джерело вироблення електроенергії. Хоча вартість сонячних батарей наразі дуже велика - кілька тисяч євро, - але за підрахунками експертів, окупаються вони вже за три роки. Тим більше, що  з 2014 року в Україні вступив у силу закон, згідно з яким кожен власник сонячної панелі може продавати електроенергію державі за ціною "зеленого тарифу" - більше 3 грн за кВт. Тобто за рахунок Сонця можна не лише виробляти електроенергію для власного вжитку, але і перетворити це на бізнес.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта