Затори на кордоні з Росією. Скільки доводиться стояти у черзі на "Гоптівці" і "Плетенівці" (ФОТО)

12.09.2015 06:00 Суспільство
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь
У Харківській області проїхати на машині в Росію можна лише в двох пунктах пропуску: "Гоптівка-Нехотєєвка" і "Плетенівка-Шебекино".

Пасажиропотік там дуже великий, а отже, простояти на кордоні у довжелезній черзі можна всі сім, дев'ять, а то і дванадцять годин.

-  Ми з родиною їхали в Росію машиною 26 серпня. Простояли на "Гоптівці" 7,5 години. На пункт пропуску приїхали вранці, близько дев'ятої години, - розповідає харків'янин Сергій Лісняк. -  А от коли поверталися назад, то пощастило більше. Їхали пізно ввечері у неділю, 30 серпня. Кордон пройшли приблизно за три з половиною години.

Як пояснює помічник начальника Східного регіонального управління Держприкордонслужби України Мирон Сидор, черги на кордоні виникли внаслідок того, що частину пунктів пропуску для автомобільного перетину закрили. Найбільшими діючими на сьогодні є "Гоптівка-Нехотєєвка" на Харківщині і "Бачівськ-Троєбортне" на Сумщині.

- "Гоптівку" люди обирають тому, що до неї веде відремонтована траса. Тому в середньому пасажиропотік там складає до 10 тис. чоловік на добу та 2 тис. автомобілів, - говорить Мирон Сидор. - На "Плетенівці" людей менше. Пасажиропотік становить у середньому 2,5-3 тис. людей і 1 тис. машин.

Харків'янка Христина, яка нещодавно їздила до Росії через "Плетенівку", підтверджує: черги там дійсно менші, ніж на "Гоптівці". Однак стояти все одно треба не одну годину.

- З українською стороною нам пощастило. Наш хороший знайомий працює в міліції Вовчанського району, і він домовився, щоб машину пустили поза чергою. На російській же стороні ми простояли дві години, - згадує дівчина.

Українські прикордонники переконують: причиною довгих черг є ще й неспішна робота їх російських колег. Мирон Сидор поділився із "СК", що найменш розторопні співробітники працюють на пункті пропуску "Нехотєєвка". Мовляв, декларації вони оформлюють неспішно, а  час від часу у них може виходити з ладу комп'ютерна система.

Що ж стосується часу, коли найкраще проходити кордон, то це однозначно будні. Найбільший пасажиропотік припадає на вечір п'ятниці, а також вихідні і святкові дні.

- Краще не їхати вранці та ввечері. Зазвичай у цей час людей найбільше. Найоптимальніше приїжджати вночі, - радить Мирон Сидор.

Також щоранку в українських прикордонників перезмінка. Якщо ви потрапляєте на неї, то сміливо додавайте до часу очікування ще півгодини.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта