Зберегти тепло в оселях допомагає ПриватБанк

Promo
05.08.2019 14:00 Суспільство
Фото:lh3.googleusercontent.com Фото:lh3.googleusercontent.com

У 2017-му році ПриватБанк вперше став партнером державної програми надання "теплих" кредитів та запропонував найнижчі серед банків ставки кредитування – до 18% без додаткових умов і прихованих комісій. На середину літа поточного року клієнти вже повністю використали перший транш, що був передбачений у державному бюджеті.

“З початку 2019-го року державні банки-учасники програми вже видали 44 “теплих” кредити ОСББ і ЖБК області на загальну суму 11 млн 811 тис. грн, - повідомила керівник напрямку активних операцій малого та середнього бізнесу ГРУ ПриватБанку у Харківській області Наталія Найпак. - Левову частину з них - 32 “теплих” кредити на 7,5 млн гривень оформлено саме у ПриватБанку”.

Зростаючий попит на «теплі» кредити пояснюється можливістю отримати велику компенсацію від держави та місцевих бюджетів, а після проведення заходів з підвищення енергоефективності суттєво заощаджувати кошти на оплаті комунальних послуг.

Згідно з урядовою програмою “теплих” кредитів, ОСББ та ЖБК отримують відшкодування від 40% до 70% (в залежності від кількості субсидіантів у будинку) суми кредиту, що залучений на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. На Харківщині ще п’ята частина суми кредиту  відшкодовується з обласного бюджету. Крім того, до підтримки енергоефективних заходів, які впроваджуються в багатоквартирних будинках ОСББ і ЖБК, приєднуються і окремі місцеві ради. Наприклад, відшкодування частини “теплих” кредитів здійснюється з місцевих бюджетів міст Лозова, Чугуїв та Харків.

Читайте також: ЦИФРА ДНЯ: 21 тисяча жителів Харківщини — у тому числі неписьменні

“Згідно програми стимулювання ОСББ та ЖБК, з обласного бюджету відшкодовують 20% тіла кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання і матеріалів, - зазначив директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк. - Прогнозований обсяг фінансового забезпечення на цей рік становить 1 млрд 400 млн грн”. 

Виплата компенсацій з місцевих та державного бюджетів вже почалася. За угодами, що укладені у ПриватБанку відшкодування отримали більше десятка ОСББ. Причому держава компенсувала 1,3 мільйони гривень, а місцева влада ще майже 1,2 мільйони.

“Щоб отримати “теплий кредит” для ОСББ чи ЖБК, необхідна згода не менше 2/3 співвласників будинку, - продовжує Наталія Найпак. - Оформити кредит можна у будь-якому відділенні ПриватБанку. Пільгові кредити передбачені в першу чергу саме для об’єднань співвласників. Комплексні заходи із тепломодернізації великих будинків більш ефективні, ніж утеплення окремих квартир”.

Строк кредитування до 7 років. Сума - від 10 000 грн (без аванса), без застави. Кредит у ПриватБанку погашається щомісячно рівними частинами. Причому перші три місяці можна гасити лише відсотки. 

“За рахунок кредитних коштів в 22 багатоквартирних будинках ОСББ і ЖБК вже реалізували такі енергоефективні заходи: в місцях загального користування встановили двері, замінили на енергоефективні вікна, облаштували індивідуальні теплові пункти з автоматикою погодозалежного управління, провели модернізацію систем освітлення місць загального користування, встановили вузли обліку води, - розповів Сергій Магдисюк. - Нагадаємо, за весь минулий рік банки-учасники програми видали 52 “теплих” кредити ОСББ і ЖБК області на загальну суму 11 млн 372 тис. грн”.

Перелік енергоефективного обладнання та/або матеріалів, за якими держава відшкодовує частину суми за програмою “Теплий кредит”.