Згадати все. Що приніс Харківщині 2013 рік?

08.01.2014 07:52 Суспільство
http://designyoutrust.com http://designyoutrust.com
Ці події потрапили до рейтингових новин усієї країни. Завдяки більшості з них змінилося життя мешканців Харківської області, а після деяких – і всієї країни...

«СК» пропонує згадати найважливіше, що трапилося на Харківщині у 2013 році.

1. Метро та філармонія на «металеві гроші»

Однією з наймасштабніших подій області цього року став продаж стадіону «Металіст», завдяки чому в регіоні планують завершити ряд масштабних будівництв. Обласна влада домоглася того, що з усієї суми, вирученої від продажу, яка складає 674 млн 522 тис. грн, до державної скарбниці буде сплачено лише податок (близько112 млн грн). Решта грошей залишаться в регіоні: на будівництво станції метро «Проспект Перемоги», на реконструкцію Харківської обласної філармонії, залишки – на завершення реконструкції Історичного музею. На сьогодні в область надійшло 97 млн грн. Проте поки фінансування призупинено. Через рішення суду компанія ТОВ «Спортивний комплекс «Стадіон Металіст» не може перерахувати всю суму. Позов з вимогою визнати недійсним договір купівлі-продажу стадіону подав Харківський облкомітет допомоги та сприяння інвалідам ВВВ. Відповідачами виступають ТОВ «Спортивний комплекс «Стадіон Металіст» і Харківська обласна рада. Поки іде суд, покупець не може перерахувати гроші на рахунок області.

2. Крок до газової незалежності

У 2012 році компанія «Шелл» розпочала буріння першої пошукової свердловини «Біляївська-400» у с. Веселе Первомайського району. Це був перший крок у пошуках нетрадиційного газу на території Харківської області, роботи проводяться в рамках договору про спільну діяльність компанії «Шелл» і ПАТ «Укргазвидобування». У листопаді на свердловині провели кілька гідророзривів пластів. Наступним етапом стане спалювання газу, що виділиться в результаті гідророзривів. Саме цей етап і визначить запаси блакитного палива й можливість його промислового добування. Якщо протягом трьох місяців добовий видобуток газу буде не менше 100 тисяч кубометрів, то розвідку можна буде визнати вдалою.

Окрім того, «Шелл» і ПАТ «Укргазвидобування» почали буріння другої розвідувальної свердловини «Ново-Мечебилівська-100», розташованої в Близнюківському районі, в адміністративних межах Новонадеждинської сільської ради. Запланована глибина свердловини – 5000 метрів. Нагадаємо, за прогнозами компанії, якщо розвідувальні роботи будуть вдалими й на території області таки виявлять промислові запаси нетрадиційного газу, за 10 років країна повністю забезпечить себе блакитним паливом.

3. Небувалий урожай

Цього року на Харківщині отримали рекордний урожай зернових. Уперше за 100 років аграрії регіону зібрали 4 млн тонн зерна. Причому зібране зерно має високу якість. Такі успіхи в сільському господарстві дозволяють сьогодні говорити про Харківську область як про один з регіонів – лідерів України з виробництва продукції сільського господарства. Є думка, якщо в Україні й надалі збиратимуть такі високі врожаї, держава може стати другою у світі за експортом зернових.

4. Останній меланж

Цього року з Харківської області вивезли весь меланж. Останню партію компоненту ракетного палива (760 тонн) у 14 спеціальних цистернах з території військової частини А 2136 Сухопутних військ України в смт Шевченкове до Росії вивезли 3 вересня. Після цього у військовій частині розпочалася робота з утилізації цистерн з-під меланжа й очищення території. Землю, на якій зберігався компонент ракетного палива, буде передано на баланс місцевих органів управління. У першу чергу тут проведуть екологічну оцінку масштабів забруднення, а також рекультивацію землі.
До завершення першого кварталу 2014 року меланж мають вивезти з території всієї України.

5. Велике будівництво

Після проведення Євро-2012 у Харкові активно готуються до Євробаскету-2015. Цього року біля Палацу спорту розпочали будівництво багатофункціонального комплексу «Харків Арена», де, власне, і відбуватиметься чемпіонат. Під будівництво виділено земельну ділянку площею 5 га. За задумом архітекторів, спортивна споруда буде триповерховою. Вона міститиме універсальний зал для спортивних змагань, два тренувальні зали, кафе і пункти харчування, адміністративні приміщення, також передбачено автостоянку на 850 місць. Очікується, що новий комплекс зможе приймати 6 тис. глядачів на баскетбольних матчах, 5 тис. на хокейних іграх і близько 7 тис глядачів – на концертних заходах. Будівництво ведеться за позабюджетні кошти. Сума будівництва сягає 350 млн грн.

Сьогодні харківська арена за темпами будівництва лідирує серед усіх шести комплексів, що зводяться в Україні. Будівництво планують завершити у 2014 році. Поруч із комплексом починається будівництво тренувальної бази, необхідної для підготовки до Євробаскету. Тут роботи ведуться коштом державного бюджету, загальна сума складає 60 млн грн.

6. Легендарне ралі через Харків

Учасники міжнародного ралі на ретроавтомобілях «Пекін – Париж 2013», яке проводиться з 1907 року, проїхали через Харківську область. Кожного разу маршрут руху змінюється, цьогоріч більша його частина проходила через Росію. Весь маршрут склав 12,5 тис. км. На 96 автівках проїхали учасники із 20 країн – Канади, США, Японії, Австралії, Росії, а також із західноєвропейських держав. Кожному авто – не менше 30 років. Найстаріший Ford model T – 1913 випуску, наймолодшому Renault 4 «усього лише» 31 рік. Радянський автопром представляв «Москвич-412», який своїм ходом з Барнаула (Алтайський край) приїхав до Пекіна.

Відстань, яку подолали гонщики до Харкова, становила 8452 км. До Першої столиці учасники перегонів завітали 19 червня. Тут їх зустріли із хлібом та сіллю. Вони переночували в готелі, а зранку наступного дня з центру міста поїхали дорогами області через Пісочин, Люботин і Мерчик до Києва.

7. Революція в діагностуванні туберкульозу

Ще три роки тому, коли лікарі запідозрювали в людини туберкульоз, для хворого починалися довгі тижні очікування результатів аналізів – від 64 до 67 днів. Увесь цей період людина мусила знаходитися на карантині.

У 2011 році у фтизіатричній лабораторії Харківського обласного протитуберкульозного диспансеру з’явився новий апарат Bactec, який дозволив зменшити час постановки діагнозу до трьох – чотирьох днів. Після цього, у 2012 році, область отримала ще один апарат «Джин Експерт», який може оцінити генетичний код бактерії туберкульозу й визначити підвид бактерії.
У липні цього року в лабораторії з’явився апарат Hain Life Sciences, який є останнім у цьому діагностичному ланцюжку. Це обладнання, яке протягом двох годин дозволяє не просто визначити збудника туберкульозу та його стійкість до всіх протитуберкульозних препаратів І та ІІ ряду, а також призначити правильний курс лікування. В Україні лабораторій з таким устаткуванням на сьогодні дві. Окрім Харкова, подібна є в Миколаївській області, але через відсутність належних умов для інсталяції вона ще не функціонує.

Завдяки такому швидкому прориву сьогодні Харківська область посідає третє місце в Україні за показниками профілактики захворюваності й поширення туберкульозу.

8. Перший ІТ-форум

28 листопада за ініціативи Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської облдержадміністрації та Координаційної ради кластеру інформаційно-комунікаційних технологій у Харкові відбувся перший Міжнародний форум «Kharkiv-ІТ». Проведення такого форуму в Харкові не випадкове, адже в Першій столиці успішно діють близько 300 ІТ-компаній, в яких працюють висококваліфіковані фахівці. Більшість цих компаній – аутсорсингові. І проведення форуму спрямовано саме на створення стартапів і пошук інвесторів для їх розвитку. Так, на форум надійшло аж 263 роботи від українських розробників. 36 кращих ІТ-проектів (у 12 номінаціях по три проекти) автори презентували інвесторам і представникам венчурних фондів. Серед проектів – створення метеорологічного радіолокатора, який дозволить передбачати точну погоду для сільського господарства, авіації тощо; системи захисту електронної кореспонденції та інші.

9. Слобожанські рекорди

На Слобожанщині вміють добре не тільки працювати, а й відпочивати. Протягом року в області провели ряд фестивалів, кожен з яких вирізнявся своїми родзинками та незвичними рекордами. Так, на Масляну в Коропових Хуторах презентували найбільшого на Слобожанщині Ярила. Для цього спекли 600 млинців.

А на традиційному фестивалі полуниці в Ізюмі зварили величезний чан полуничного варення. Приготувавши 518 кг смакоти, ізюмські кулінари встановили рекорд України. Для цього їм знадобилося півтонни полуниці та 300 кг цукру. Варенням пригощали всіх охочих.

Продовжили встановлювати гастрономічні рекорди на етнофестивалі «Печенізьке поле». Там наварили 2200 літрів вівсянки. Солодкої каші із фруктами вистачило аж на 12 тис. порцій. Цього разу на Слобожанщині побили не лише український, а й світовий рекорд.

Пишається Харківщина і флористичним рекордом. На честь 70-річчя визволення Харкова та Дня незалежності України 24 серпня набережну річки Лопань біля скверу «Стрілка» прикрасили 80 тис. жовто-синіх квітів, зіставлених у безперервну лінію довжиною близько 2,8 км. Представники Книги рекордів Гіннесса підтвердили, що це майже на 800 метрів перевищує попередній рекорд, установлений у місті Тілбург (Нідерланди) у 2009 році.

10. Тисяча музик заграли на площі

На честь 70-ї річниці визволення Харкова від німецько-фашистських загарбників на площі Свободи в Харкові вперше пройшов парад оркестрів. У ньому взяли участь 18 колективів (близько 1000 музикантів) не лише з Харкова та різних міст України (Вінниці, Одеси, Чернігова, Полтави та Києва), а й з інших країн – Англії, Молдови, Туреччини та Росії. Парад почався спільним виступом усіх музикантів. Вони заграли «Оду до радості» з 9-ї симфонії Людвіга ван Бетховена (гімн Євросоюзу). Потім кожен оркестр зіграв сольно. Завершився виступ оркестрів спільним виконанням легендарної пісні «День Победы».

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта