Зміни в оформленні субсидій: про що потрібно знати харків’янам

21.07.2016 09:58 Суспільство
Фото з соцмережи Фото з соцмережи
Підвищення тарифів за комуналку збільшить і кількість охочих отримувати субсидії. В законодавстві з’явилися зміни щодо процедури оформлення субсидії.

За прогнозами Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації, вже у вересні  кількість домоволодінь, що оформили субсидію, перевалить за півмільйона. Із травня 2015 року субсидія оформлюється за спрощеним порядком – потрібно подати лише заяву та заповнити декларацію. 

Проте при оформленні субсидії потрібно також враховувати зміни в законодавстві. Згідно з постановою Кабміну № 319 (від 27 квітня 2016 року) водночас не можна використовувати право на пільги на оплату житлових-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу та користуватися субсидією.

Також виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за останні три місяці. Тепер враховуватиметься дохід за минулий рік.

Крім цього, збільшено вдвічі розмір доходів, які враховуються до сукупного доходу підприємців. Фізичні особи – підприємці поділяються за трьома групами. Раніше першій групі враховувався дохід як один прожитковий мінімум, другій – два, третій – три. Зараз дохід підприємців першої групи враховуватиметься як два прожиткові мінімуми, другій групі – три, третій – чотири.

Для отримання субсидії на відшкодування витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу тепер потрібно писати заяву, раніше така субсидія подовжувалася автоматично. Передбачено можливість подання заяви і декларації в електронному вигляді, у тому числі з використанням електронного цифрового підпису.

ЧОМУ ВІДМОВЛЯЮТЬ В ОТРИМАННІ СУБСИДІЇ НА ХАРКІВЩИНІ

Кабмін врахував прорахунки минулого опалювального сезону – люди навмисно відкривали взимку кватирки, щоб використовувати норми газу або електроенергії для опалення, побоюючись залишитися без субсидії. Під час наступної опалювальної кампанії громадяни отримають фінансову мотивацію заощаджувати. Так, законодавством передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону сум невикористаних субсидій на оплату опалення. При цьому не повертається частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. м газу (при газовому опаленні) або в еквіваленті 150 квт (при опаленні електроенергією).

Якщо раніше людина мала сплачувати свою обов’язкову частину, то з прийнятими змінами вона платитиме фактичну вартість послуги, – пояснює начальник відділу пільг та житлових субсидій Департаменту соціального захисту населення ХОДА Ольга Балєва. – Наприклад, у межах соціальної норми ваше опалення коштує 200 грн на місяць (100 грн – субсидія, 100 грн – обов’язкова плата), а ви спожили газу на 150 грн, тож заощадили собі 50 грн. Але якщо ви спожили понад норму (більш ніж 100 куб. м газу та 150 квт електроенергії), то і сплачувати будете більшу суму.

На компенсацію субсидії в 2016 році Харківщина планує витратити близько 4,5 млрд грн.

Юлія Міронюк

 

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта