Жорстоко поводився з цивільним на окупованій Харківщині: один з ватажків «Народної міліції ДНР» отримав підозру

24.02.2023 11:21 Суспільство
СБУ встановила причетність до вчинення воєнного злочину одного з ватажків так званої «Народної міліції ДНР», який згодом став заступником голови військово-цивільної адміністрації рашистів у місті Куп'янськ Харківської області. 

Про це повідомляє "Слобідський край" з посиланням на СБУ, а також Харківську обласну прокуратуру. 

57-річний чоловік на прізвисько «Шаман» до кінця 2014 року мешкав у Харкові. Паралельно з цим підтримував сепаратистів та створення «ХНР», а згодом утік до окупованого Донецька.

З перших днів повномасштабної війни брав участь в окупації Харківської області разом з російськими військовослужбовцями. Зокрема, керував одним з незаконних збройних формувань так званої «ДНР». 

Як зазначили правоохоронці, «Шаман» жорстоко поводився з цивільним населенням на окупованій території, а також віддавав накази про вчинення таких же жорстоких дій. У середині березня минулого року, під час окупації села Вільхівка Харківського району, він наказав своїм підлеглим силоміць вивести місцевого жителя з приватного будинку. Причиною стало рішення рашистів облаштувати в будинку свій штаб.

Там вони утримували трьох учасників територіальної оборони та 59-річного цивільного. Чоловік намагався втекти, проте окупанти помітили його. Тому за наказом ватажка військові примусово посадили цивільного в автівку, вивезли до села Веселе та незаконно утримували у приміщенні Веселівської сільської ради. Власне, саме там окупанти примушували полонених до безоплатної праці.

Житель Вільхівки знаходився там до початку травня, проте згодом йому таки вдалося втекти та врятувати своє життя.  

Інші цивільні особи, які насильно утримувалися в цій нелегальній в'язниці, також були поміщені туди за наказами «Шамана». Задокументовано, що він особисто бив українських військовополонених з метою отримання інформації про інших військовослужбовців та керівництва підрозділів територіальної оборони України. 

За цими фактами слідчі СБУ заочно повідомили воєнному злочинцю про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни). Наразі тривають комплексні заходи для встановлення його місця перебування та притягнення до відповідальності за скоєні злочини. 

Також нещодавно контррозвідка Служби безпеки України викрила зрадника, який надавав російським військовим будівельну техніку для фортифікацій та пускав у свій будинок у Вільхівській громаді.

Читайте також: Харківський район: захопили ворожий танк, збирали врожай, реєстрували шлюби. Жителі найбільшого в Україні району зустріли війну першими, а населені пункти кількох його громад одразу опинилися в російській окупації. Історія про боротьбу та віру в перемогу, незважаючи ні на що. 

Автор: Юлія Гнатченко