Зв’язок поколінь: як громаді та бізнесу в злагоді жити

12.06.2017 09:04 Суспільство
фото: Марина Проценко фото: Марина Проценко
Якщо в селі живуть ентузіасти, які не тільки словам, а й ділом підтверджують свою любов до рідної землі, – українське село прире­чене на успіх.

За таким прикладом далеко ходити не потрібно, адже за цим принципом на Харківщині дружно живе та розвивається сьогодні кобзівська громада.

Від дитсадка до клубу

За 30 кілометрів від Красно­града розташувалося невеличке село Кобзівка. І хоч територія його зовсім невелика, але має ця місцевість цікаву та успішну історію. Сьогодні кобзівська громада нараховує майже півтори тисячі жителів. На території села є клуб, навчально-виховний комплекс, місцева амбулаторія. У центрі – сучасний парк з рівненько викладеною алеєю та стрункими каштанами.

Аби створити максимальний добробут у рідному селі та покращити своє життя, кобзівці навчилися не тільки ефективно використовувати бюджетні кошти, а й залучати міжнародні інвестиції. Не останнє місце в розвитку села належить і місцевому сільгосппідприємству ПАОП «Промінь», яке протягом не одного десятка років сприяє розвиткові громади, не тільки забезпечуючи робочими місцями жителів, а й ремонтуючи дорогу та підтримуючи соцсферу села.

Так, минулого року громада натхненно працювала над осучасненням Кобзівського НВК. Тут оновили матеріально-технічну базу закладу, обладнали дитячий ігровий майданчик, утеплили фасад будівлі дошкільного відділення в Кобзівці та відремонтували частину приміщення дошкільного підрозділу, розташованого в селі Дружба, яке теж входить до складу сільради. Аби привести до ідеалу цей важливий для села заклад, де відкрили групу раннього віку, кобзівці не упускали жодної нагоди. У рамках співпраці з фондом ЮНІСЕФ новостворену групу було забезпечено новими дитячими меблями, м’яким інвентарем, спортивним та ігровим обладнанням. Крім того, що надав фонд ЮНІСЕФ, для відкриття групи використали 115 тис. 721 грн, з них 48 тис. 710 грн бюджетних коштів (субвенція Кобзівської сільської ради) та 67 тис. 011 грн благодійної допомоги ПАОП «Промінь».

– Багато зроблено за бюджетні кошти. Приміром, ми брали участь в обласному конкурсі міні-проектів «Разом в май­бутнє», завдяки якому 181 тисячу освоїли на утеплення фасаду дитсадка і придбали новий дитячий майданчик, – розповіла голова сільради Людмила Лугова. – Також минулого року в НВК ми змінили за бюд­жетні кошти котел. А сільське господарство допомогло зробити теплотрасу від школи до котельні.
Також за кошти господарства в Кобзівці позаминулого року провели капітальний ремонт клубу, де змінили систему опалення та поставили котел, який працює на деревному паливі.

– Будівлю зведено ще у 50-х роках, але оскільки сільське господарство у клубі орендує приміщення, воно допомагає підтримувати її в належному стані, – додала сільський голова.

Інвестиції для амбулаторії

Міжнародні інвестиції в Кобзівці змогли залучити і на ремонт місцевої амбулаторії. Так, на її реконструкцію гроші з’явилися в рамках реалізації проекту
ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ».

Цей заклад у селі обслуговує близько 1400 осіб, переважна кількість з яких – пенсіонери та діти.
– Сума капітального ремонту приміщень закладу склала понад 305 тис. грн. Із них ПРООН виділила нам понад 221 тис. грн, з нашого бюджету виділили 68 тис. грн. Внесок громади, а це 16 тис. грн, здійснило ПАОП «Промінь». Допомогли і підрядники з ТОВ «Авега», які на виготовлення кошторисної документації виділили 11 тис. грн, – розповідає сільський голова Кобзівки. – На ці гроші замінили дах, пов­ністю відремонтували приміщення амбулаторії всередині, зробили стелю, підлогу, замінили старі світильники на нові сучасні світлодіодні, санвузол і сантехніку, вікна, а ще поклеї­ли шпалери, придбали меблі, зокрема ліжка.

Але на цьому інвестиції в сільську медицину не закінчилися. Як розповіла голова сільради, капітальний ремонт амбулаторії в селі Дружба зробили вже за бюджетні кошти сільради.

Героїв своїх пам’ятають

Проте такий зв’язок бізнесу і громади в цьому селі виник недаремно. Річ у тому, що кобзівська земля виростила талановитого аграрія, Героя України та Почесного громадянина Харківської області Івана Гулого, який майже 60 років своєї праці віддав сільському господарству, із них 36 пропрацював директором згаданого підприємства.

Розпочав Іван Гулий свою трудову діяльність ще у 1955 році в колгоспі «Перше травня». Після закінчення школи вивчився на тракториста.
Повернувшись із армії, працював у колгоспі на різних посадах – був трактористом, бригадиром комплексної бригади та бригадиром у тваринництві, механіком і заступником голови колгоспу. Із 1977 по 2000 рік Іван Гулий очолював колгосп «Імені ХХ партз’їзду» у Кобзівці. А з 2000-го став гендиректором приватного аграрно-орендного підприємства «Промінь». Його добрі справи й понині пам’ятає вся громада села, а знають талановитого аграрія далеко поза його межами.

Після смерті Івана Гулого у 2013 році до справи береться його внук Євген Третяков.
– Мій дід провів у село газ, а я – Інтернет, – розповів теперішній

голова Красноградської РДА. Тоді, працюючи на посаді директора підприємства, він старанно продовжував справу діда, а ще завжди дбає про те, аби справи визначного родича не забули ні в селі, ні в районі.

Так, у 2014 році в Кобзівці відкрили пам’ятну дошку, присвячену Івану Гулому, а також на честь земляка назвали вулицю, де він раніше проживав. А у 2015 році в Краснограді багаторічному директору підприємства встановили пам’ятник, автором якого є відомий український скульптор Сейфаддін Гурбанов.

У самій Кобзівці, неподолік місцевого клубу, розташувався тепер уже архітектурний елемент, а колись знаряддя праці – трактор Т-74. Пам’ятник відкрили минулого року та присвятили всім робітникам сільського господарства. А на постаменті – фотографія Івана Гулого, де він у 18-річному віці стоїть біля трактора, на якому працює.



Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта