З’явилися нові правила отримання субсидій на послуги ЖКГ

29.09.2015 08:00 Суспільство
Фото: media-bar.info/ Фото: media-bar.info/
Спрощення торкнуться порядку призначення субсидій населенню. Легше стане орендарям квартир, багатодітним родинам, ветеранам АТО та самотнім пенсіонерам.

Провівши моніторинг застосування оновленого механізму надання житлових субсидій, що діє з 1 травня, Уряд врегулював сім проблемних питань.

Так, у Мінсоцполітики скасовують необхідність обов’язкового оформлення особових рахунків на сплату послуг ЖКГ на особу, що звертається по субсидію. Відтепер субсидія призначатиметься одній із зареєстрованих у житлі осіб, незалежно від того, чи відкрито на неї особовий рахунок на сплату послуг, чи ні. У цьому випадку легше має стати, наприклад, орендарям житла, для яких субсидія призначатиметься без необхідності відкриття особових рахунків – лише на підставі договору оренди.

Визначається вичерпний перелік документів, які враховуватиме комісія при ухваленні рішення про призначення субсидії з урахуванням лише осіб, що фактично проживають у помешканні.

Скасовано необхідність обстеження домогосподарства у разі наявності одного з таких документів, тобто віднині не враховуватимуться особи, які зареєстровані, але фактично не проживають у помешканні. Крім того, комісія зможе призначати субсидію на підставі кількості осіб, що фактично проживають, у разі відсутності документів, що підтверджують непроживання осіб з тих, хто зареєстрований. Таке рішення приймається після обстеження умов проживання сім’ї.

Ця новація дозволить отримати субсидію, наприклад, пенсіонерці, із якою зареєстровані дорослі діти, які виїхали за кордон чи не підтримують зв’язки з родиною.

Серед іншого субсидію зможуть отримати сім’ї, що мешкають окремо у житловому будинку, розділеному на дві половини, а також дитячі будинки сімейного типу і прийомні сім’ї при врахуванні кількості дітей, які фактично проживають, але не зареєстровані у помешканні.

Ще одне нововведення, яке суттєво має прискорити надання субсидій - у разі розбіжності в даних про склад зареєстрованих осіб і про кількість осіб, яким нараховується плата за послуги, для розрахунку субсидії використовуються дані про склад зареєстрованих.

Приведено у відповідність до законів також перелік доходів, які не враховуються для призначення субсидії, а саме доходи учасників АТО та доходи від роботи у виборчій комісії.

І наостанок, якщо субсидія призначена рішенням комісії, то на наступний термін субсидія призначається на підставі того ж рішення, якщо у сім’ї не відбулося змін. Тобто, питання не виноситься знову на комісію.


Максим Грек

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта