У Харкові медійники з різних областей обговорили проблемні питання реформування державних і комунальних ЗМІ

23.12.2017 10:53 Україна — ЄС
У заході взяли участь представники ЗМІ з Дніпропетровської, Сумської, Харківської та Херсонської областей

У Харкові медійники з Дніпропетровської, Сумської, Харківської та Херсонської областей обговорили проблемні питання реформування державних і комунальних ЗМІ.

Тренінг відбувся в рамках проекту Тернопільського прес-клубу «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності» при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Учасники змогли отримати відповіді на свої запитання безпосередньо у медіа-юристів Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Людмили Панкратової та Ігора Федоренка. Тренінг був побудований на проблемних питаннях, які часто виникають у редакціях у процесі реформування, а саме: як вирішувати конфлікти, що виникають із засновниками, як правильно готувати статутні документи, як розподіляти частки у статутному капіталі, як зберегти права членів трудового колективу газети на участь у реформуванні. Крім того, учасники тренінгу отримали інформацію щодо вирішення майнових питань та трудових спорів.

Не оминули увагою і тему дотримання реєстраційних процедур. Йшлося про підготовку документів для державного реєстратора, визначення балансової вартості майна, формування та затвердження передавального акту, підготовку документів для зміни засновника ЗМІ як завершальний етап процесу реформування.

На прикладах ситуацій, що склалися в редакціях Розівської газети «Розінформ» та Оріхівської газети «Трудова слава» Запорізької області учасники тренінгу розглянули наявну судову практику, що стосується процесу реформування, дізналися про можливі варіанти правових дій у випадку, якщо рада відмовляється приймати рішення про вихід із співзасновників, правову процедуру звільнення редактора газети.

Нагадаємо

Процес реформування державних та комунальних ЗМІ фінішує 1 січня 2019 року