Як заповнювати новий бюлетень на виборах — Фото, Відео

14.10.2020 16:30 Вибори
Фото: СК Фото: СК
На Харківщині виборці отримають по чотири бюлетені.

Нагадаємо, 25 жовтня вибори відбудуться за двома виборчими системами – мажоритарною та пропорційною.

За «мажоритаркою» ми обиратимемо абсолютно всіх сільських, селищних та міських голів. І це зробити дуже просто, адже виборчий бюлетень для цієї системи не змінився. Виборцю лише потрібно поставити «галочку», «плюсик» чи будь-яку іншу позначку навпроти кандидата, за якого він голосує.

Окрім голів, у такий же спосіб виборці голосуватимуть за депутатів до місцевої ради, де кількість виборців становить до 10 тисяч.

Щодо інших громад, де проживає 10 тисяч і більше виборців, то тут голосування відбудеться за пропорційною системою з відкритими списками.

Саме ця система й передбачає нову форму виборчого бюлетеня. Окрім місцевих депутатів, за допомогою нового бюлетеня голосуватимемо за депутатів районних рад та депутатів обласних рад.

Як виглядає новий бюлетень

Ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч – пронумерований перелік кандидатів, які йдуть від партії по вашому округу. Спочатку необхідно проголосувати за партію, поставивши будь-яку позначку в першому квадраті.

До другого квадрата вписуєте номер кандидата, якого хочете бачити у депутатах від цієї партії. Список із номерами кандидатів розміщений у бюлетені праворуч.

Читайте також: Хто балотується у голови міських громад Харківщини

Детальне пояснення дивіться в інструкції нижче.