13 сільських амбулаторій на Харківщині отримають обладнання

20.05.2020 17:51 Влада
фото oblrada.kharkov.ua фото oblrada.kharkov.ua
Реалізувати проєкти-переможці планується до 1 грудня цього року.

20 травня у Харківській обласній раді відбулося онлайн-засідання Ради партнерів-бенефіціарів Проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді», де визначили переможців другого етапу програми, який стартував у квітні.

Загалом було подано 51 проєктну заявку:  24 заявки – від центрів первинної медичної допомоги, ще 24 – від органів місцевого самоврядування та три заявки – від лікарів приватної практики сімейної медицини (ФОП).

Загальна сума заявлених проєктів становила 12,6 мільйона гривень, у тому числі кошти гранту – 10,5 мільйона гривень.

До 17 травня тривало оцінювання другого етапу мінігрантів. Конкурсна комісія визначила 13 проєктів-переможців на загальну суму понад 3,3 мільйона гривень. Частка грантових коштів там – майже 2,9 мільйона гривень. Також у переможці вперше попав один проєкт лікаря приватної практики сімейної медицини (ФОП).

фото oblrada.kharkov.ua֫

– Кошти, які отримує регіон у рамках діючого проєкту є інвестиціями, які мають вагоме значення для розвитку соціальної інфраструктури Слобожанщини. Отже, співфінансування цих проєктів з обласного бюджету варто виконати у повному обсязі, навіть в сьогоднішніх умовах, коли відбувається перегляд пріоритетів розподілу коштів на соціальні проєкти у тому числі, – зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

За його словами, в області планують закупити 75 одиниць медичної і фізіотерапевтичної апаратури та обладнання; 23 одиниці обладнання для лабораторних досліджень; легковий автомобіль для лікаря-педіатра.

Виконати проєкти запланували до 1 грудня цього року. Перелік переможців конкурсу мінігрантів можно знайти тут.

Довідка. Проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» стартував на Харківщині восени 2018 року і триватиме до лютого 2021 року. Реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом.

Проєкт втілюється Харківською обласною радою у партнерстві з ГО «Агенція Змін «Перспектива», ГС «Українсько – Німецька Медична Асоціація» та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області.

Проєкт створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання мінігрантів для покращення медичних послуг та вивчення кращих місцевих і міжнародних практик.

Читайте також Які повноваження пропонується залишити обласним і районним радам