Аби на кордоні не було проблем. Поради для "місцевих", які їдуть у Росію через Харків

19.02.2015 15:02 Влада
odnako.su odnako.su
Мабуть, складно знайти людину, що проживає на території Слобожанщини, в якої не було б родичів або друзів із сусідньої Росії.

І коли в деяких районах Харківщини ввели прикордонний режим, люди почали побоюватися, чи зможуть і надалі тримати зв’язки з близькими по той бік кордону.

Наші громадяни можуть виїжджати до території Росії, маючи при собі паспорт, як внутрішній так і закордонний. Діти віком до 16 років можуть перетинати державний кордон за наявності свідоцтва про народження.

Але слід зазначити, що безперешкодно перетнути кордон можна лише в тому разі, якщо стосовно особи, що виїжджає, немає доручень уповноважених державних органів (таких як прокуратура, СБУ, МВС), що обмежують виїзд з території України. Той, кого розшукує міліція за скоєння злочину, виїхати за кордон не зможе.

Українці призовного віку перетинають державний кордон за необхідності виїхати до Росії, на підставі тих документів, що стосуються загальних положень перетинання кордону. Додаткових документів працівники прикордонної служби України не вимагають.

Росіяни також в’їжджають до України на умовах угоди про взаємні безвізові поїздки. Але відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня «Про зупинення дії окремих положень угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України» з 1 березня 2015 року дію деяких пунктів буде призупинено. З першого дня весни для в’їзду, виїзду, перебування і пересування територією України громадянам Російської Федерації необхідно мати при собі закордонний паспорт.

«СК» вдалося поспілкуватися з прикордонником, що служить на одному з міжобласних пунктів пропуску Харківщини. Чоловік має сім’ю та маленького сина. Він прийшов до прикордонної служби за повісткою, яку отримав майже півроку тому. «Відкошувати» від служби не став, вважаючи, що хтось має виконувати справжню чоловічу роботу, тим паче зараз, у період гострої дестабілізації в країні. Неважливо, що її доводиться виконувати майже на голому ентузіазмі – середня заробітна плата прикордонника складає 2000 гривень.

– Із забезпечення є все необхідне, нам видали всесезонний одяг, але в ньому влітку жарко, а взимку холодно. Доводиться самому докуповувати спеціальне взуття та одяг. Але на це майже ніхто не звертає уваги, тому давно звикли покладатися лише на себе і виконувати свій обов’язок, – розповідає прикордонник. За його словами, на міжобласному пункті пропуску зазвичай усе спокійно. Порушення, які фіксують прикордонники, переважно пов’язані з контрабандою.

Порада «СК». Перш ніж вирушити до Росії, зробіть кілька копій паспорта й тих документів, що можуть знадобитися під час подорожі. Один комплект документів залиште вдома разом з номерами телефонів, за якими з вами можна зв’язатися. Ще один носіть із собою, але окремо від паспорта й документів. Так само зручно відсканувати документи та надіслати копію собі на електронну скриньку – раптом станеться непередбачувана ситуація, то завжди буде можливість роздрукувати їх. За наявності копій буде значно простіше замінити документи в разі їх втрати або крадіжки.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №19 від 14.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта