Яким буде новий навчальний рік на Харківщині

31.08.2022 12:15 Влада
І в школах, і у вишах Харківської області новий навчальний рік стартує онлайн. Цьогоріч віртуальний перший дзвоник пролунає для понад 12 тисяч першачків. До закладів вищої освіти області подано 65 тисяч заяв від абітурієнтів. А освітяни регіону отримають понад 5 тисяч ноутбуків від міжнародних партнерів. «Слобідський край» розбирався в особливостях нового навчального процесу.

Онлайн-навчання

Через безпекову ситуацію в Харківській області навчання в усіх закладах освіти, незалежно від рівня, буде проводитися в онлайн-форматі. Відтак не тільки школи, але й заклади вищої та фахової передвищої освіти навчатимуться тільки онлайн.

– Ми проводили безліч нарад з різними міністерствами та з Офісом Президента і ухвалили, що наразі безпечнішим для учнів буде дистанційне навчання. Адже ми розуміємо, яким би оснащеним укриття не було, але через близькість до кордону з рф ракета долітає до міста чи по області за дуже короткий час. Час дольоту ракети з бєлгорода – 30-40 секунд до Харкова і десь 50 секунд – до будь-якої точки нашої області. Мінімальний час, потрібний, щоб спустити дітей у сховища, це 4-5 хвилин, – пояснив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Цьогоріч до перших класів шкіл Харківської області готуються прийняти на навчання 12 199 дітей.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов

Стан бомбосховищ

Хоча навчальний рік у школах Харківщини і буде відбуватися дистанційно, але працівники ДСНС та представники ХОВА перевіряють готовність навчальних закладів.

– Ми робимо акцент на укриттях у тих закладах, в які відразу зможуть піти навчатися діти після нашої перемоги, – пояснила заступниця директора Департаменту науки і освіти ХОВА Ольга Алфьорова.

З 1667 закладів освіти, які знаходяться в Харківській області, понад 500 пошкоджені російськими обстрілами, а більш як 30 зруйновані повністю.

На сьогодні в сховищах деяких освітніх установ продовжують укриватися від обстрілів мирні жителі області. Наприклад, сховище в одному з вишів Харкова з перших днів повномасштабного вторгнення стало прихистком для студентів, працівників та їх родин. Це укриття було побудоване у 50-х роках ХХ століття, в ньому є вісім виходів, доступ до води та навіть Wi-Fi.

Ноутбуки для освітян

29 серпня освітнім закладам Харківщини начальник ХОВА Олег Синєгубов передав понад 500 ноутбуків, які входять у перший транш для області від ЮНІСЕФ. Ноутбуки отримали 66 освітніх закладів. Оскільки навчальний рік розпочнеться онлайн, тому необхідно забезпечити вчителів і викладачів пошкоджених та зруйнованих освітніх закладів необхідною технікою.

Усього в область планують передати понад 5000 ноутбуків від ЮНІСЕФ.

– Сьогодні ми передали 583 ноутбуки зруйнованим і пошкодженим закладам загальної середньої освіти та професійної технічної освіти Харкова і Харківської області. Підкреслюю, що лише зруйнованим і пошкодженим, оскільки це була рекомендація наших західних партнерів ЮНІСЕФ, – зауважив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Харківські освітяни отримають від ЮНІСЕФ понад 5000 ноутбуків

Харківські абітурієнти

Усього для вступу до закладів вищої освіти Харківської області подано близько 65 тисяч електронних заяв. З них на здобуття ступеня бакалавра та медичного магістра вступники подали 47 тисяч електронних заяв, на здобуття ступеня магістра – понад 18 тисяч.

– Заяви для здобуття вищої освіти приймали до 8 серпня – для вступу за результатами індивідуальної усної співбесіди та творчих конкурсів на бюджетну і контрактну форми та до 23 серпня – для вступу за результатами національного мультипредметного тесту, – зазначили в Департаменті науки і освіти ХОВА.

Наразі приймаються заяви на контрактну форму здобуття освіти.

Також до закладів фахової передвищої освіти області надійшло понад дев’ять тисяч електронних заяв на здобуття ступеня фахового молодшого бакалавра і понад 400 – на ступінь молодшого бакалавра.

Усього в Україні до навчальних закладів вступники подали понад мільйон заяв.

Автор: Олександр Манченко