Артур Товмасян: Якісні медичні послуги – пріоритет для Харківської обласної ради

19.02.2021 10:19 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
18 лютого в Харківській області пройшла перша адвокаційна нарада в рамках проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Мета заходу – обмін досвідом та напрацювання найкращих практик.

Вчора, 18 лютого, в Харківській районній раді пройшла адвокаційна нарада з керівниками громад, експертами та головними лікарями  медичних закладів Харківського району в рамках проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Мета зустрічі – обмін досвідом та напрацювання найкращих практик.

На цьому заході були присутні голова Харківської обласної ради Артур Товмасян, заступниця голови Харківської районної державної адміністрації Оксана Малишева, координаторка Харківської експертної групи підтримки медичної реформи, почесна консулка Федеративної Республіки Німеччина у Харкові Тетяна Гавриш,  директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

– Якісні медичні послуги у період децентралізації – пріоритет для Харківської обласної ради як представника спільних інтересів територіальних громад регіону, – зазначив Артур Товмасян. – І сьогодні, враховуючи зміни в принципах територіальної організації, а також стан пандемії, процеси реформування у галузі охорони здоров'я набувають особливого значення. Завдяки проєкту «Ефективна первинна медицина в громад», який з вересня 2018 року успішно впроваджується на території Харківської області, вдалося багато зробити як у підготовці кадрів, вивченні досвіду кращих вітчизняних та закордонних практик, організації первинної медичної ланки, так і у вирішенні конкретних практичних питань, зокрема щодо придбання сучасного медичного обладнання.

Читайте також: COVID-19 на Харківщині: нових хворих виявили у шести районах області

Під час адвокаційної наради експерти поділилися з учасниками заходу вітчизняним та міжнародним досвідом стосовно того, як громада може вплинути на збереження здоров’я її жителів, як організувати ефективне управління мережею медичних закладів у громадах, як обрати оптимальні моделі організації надання медичної допомоги, як застосовувати різні форми співробітництва територіальних громад тощо.

Харківський район став першим в області, де пройшла така адвокаційна кампанія. За словами Артура Товмасяна, такі зустрічі пройдуть і в інших районах регіону.

– Наразі актуальними є питання організації ефективного управління мережею медичних закладів у громадах, вибір оптимальної моделі управління, розбудова мережі приватної медичної практики, застосування різних форм співробітництва територіальних громад тощо, – каже очільник Харківської обласної ради. – Щоб допомогти керівникам районів та медичних закладів розібратися з нововведеннями та викликами, в рамках проєкту в лютому та березні в центрах укрупнених районів Харківської області відбудуться адвокаційні кампанії щодо організаційної роботи медичних закладів та розробки місцевих програм підтримки медицини. Вважаю, що ми повинні скористатися досвідом досвідчених експертів, щоб мешканці в усіх куточках Слобожанщини мали можливість отримувати доступні якісні та своєчасні медичні послуги.