Державні органи влади перейдуть на електронний документообмін

06.09.2019 10:06 Влада
Фото:tvoemisto.tv Фото:tvoemisto.tv
4 вересня Кабінет Міністрів України схвалив рішення про остаточний перехід на електронний обмін документами.

Зміни мають запрацювати уже з 1 жовтня, повідомляє Урядовий портал.  До того моменту державні органи повинні провести відповідні організаційні налаштування у системі обміну документами.

— Щомісяця державні органи надсилають один одному тисячі різних документів. Їх доставляють загальні та спеціалізовані поштові служби, бо це насправді тисячі документів. З 1 жовтня обмін документами відбуватиметься повністю в електронній формі. Це скоротить час на доставку і обробку кореспонденції, яка буде приходити через цифрові сервіси, а не доставлятися кур’єрами. Це перший крок до повноцінної цифровізації всього документообігу, — прокоментував рішення Уряду міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет.

На своїй сторінці у Фейсбук він уточнив деякі моменти:

  • Документообмін — це обмін документами між органами. Документообіг — це процеси узгодження документів всередині держорганів. Поки що мова йде тільки про документообмін. А повна діджіталізація документообігу — це завдання на найближчі 1-2 роки.
  • Є низка документів (їх відносно небагато), які поки не можна перевести в цифру через закони. Їх у вересні не чіпатимуть. Їх ретельно проаналізують і теж оцифрують, але для цього потрібно буде міняти закони. До кінця року у Кабміні обіцяють внести в Раду пропозиції.
  • «Зараз ми переводимо документи в цифровий вигляд одним махом, не розбираючись в їх суті. Однак, упевнений, 90 % цих документів не потрібні самі по собі — ні в папері, ні в цифрі. Найближчим часом почнемо їх ревізію і випалювання».



Читайте також:  У чому сила децентралізації на Харківщині