Децентралізація влади неможлива без змін у Конституції — Чернов

05.06.2014 12:57 Влада
http://www.sq.com.ua/ http://www.sq.com.ua/
Права органів місцевого самоврядування треба прописати в Конституції.

- Найголовніша і необхідна реформа для України зараз — це реформа влади. І у першу чергу, влади, яка найбільше наближена до людей, — органів місцевого самоврядування. Це потрібно зробити, якщо ми волаємо будувати демократичну країну з ринковою економікою і розвинутим громадянським суспільством, - сказав голова Харківської облради Сергій Чернов.

За його словами, це вже третя спроба реформувати органи місцевого самоврядування. Раніше це намагалися зробити у 2008 і 2012 роках. Зараз новий уряд активно обговорює реформу, проте у Верховній Раді не поспішають голосувати за запропоновані законопроекти. Крім того, наразі політикани поділилися на два табори. Одні вважають, що повноваження органів місцевого самоврядування мають регулюватися законодавчими актами. Інші ж тримаються позиції щодо внесення цих прав до Конституції. Погляди другої групи розділяє і голова Харківської облради. На його думку, якщо повноваження місцевої влади прописати в основному правовому документі України, то у разі зміни поглядів центральної влади повернути процес назад буде майже неможливо. А от із законами ситуація інша. Якщо у Верховній Раді сформується нова коаліція, члени якої захочуть відібрати права у регіонів, то зробити це їй буде нескладно. До того ж, без внесення змін у Конституцію неможливо буде ратифікувати Європейську хартію місцевого самоврядування.

Сергій Чернов наголосив, що зараз у парламенті вже лежать шість підготовлених і обговорених законопроектів стосовно реформи органів місцевого самоврядування — проект закону “Про державну регіональну політику”, “Про співробітництво територіальних громад”, “Про право на добровільне об'єднання територіальних громад”, “Про органи самоорганізації населення”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, проект “Про внесення змін до Закону “Про місцеве самоврядування” у новій редакції. Нардепам залишається лише проголосувати за них.

- Альтернативи децентралізації на сьогодні немає. Інший варіант — це розруха, соціальне напруження і шлях в нікуди. Інше питання, чи зможемо ми таки реалізувати цей задум. Я переконаний, що зможемо. Не з цими депутатами, то з іншими, - сказав Сергій Чернов. - Як будуть себе вести зараз нардепи, я не знаю. Вони непередбачувані. Але на місцевому рівні цього політиканства не має бути.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта