Дипломатичні ігри в Нью-Йорку. Про що Порошенко домовився зі світовими лідерами

28.09.2015 13:30 Влада
Фото: nikvesti.com Фото: nikvesti.com
У Нью-Йорку триває ювілейна 70-а сесія Генеральної асамблеї ООН, де представники світових держав обговорюють заходи для подолання бідності, соціальної нерівності, а також боротьби зі змінами клімату.

28 вересня зі своєю промовою перед світовою елітою виступив Президент України Петро Порошенко. Ключовим у його виступі стало питання збройного конфлікту на Донбасі.

- Кожен день війни на українському Донбасі коштує нам близько 5 млн дол, які ми могли б вкладати в процес сталого розвитку. І криза внутрішньо переміщених осіб, число яких становить 1,5 мільйона, є найбільшою проблемою не тільки України, але і всього регіону, - заявив Петро Порошенко.

За словами Президента, в результаті агресії РФ Україна втратила одну п'яту частину економічного потенціалу, в країні виросла кількість бідних, збільшилася загроза епідемій та техногенних катастроф.

- Питання Сирії або Північної Кореї не може замінити питання України, яка сьогодні бореться за демократичні цінності всього світу, - сказав Петро Порошенко. - Якщо теоретично Україна програє цю війну, глобальна безпека буде знищена.

Під час виступу українського Президенту зал Генеральної Асамблеї ООН майже у повному складі залишила російська делегація. У залі залишився лише один російський дипломат.

У Нью-Йорку Україна вкотре заручилася підтримкою Європи. Петро Порошенко провів переговори в двосторонньому форматі з Прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном і Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, а також коротку зустріч з Президентом Франції Франсуа Олландом. В обох випадках розмова була присвячена обговоренню ситуації безпеки та координації дій.

- Ми отримали чітку підтримку позиції України, - заявив Петро Порошенко. - Вимоги до деескалації конфлікту, про виведення російських військ з окупованої території Донбасу та по звільненню Криму окремо піднімалися на всіх зустрічах.

Під час переговорів була скоординована позиція перед зустріччю в нормандського форматі, яка відбудеться 2 жовтня в Парижі. Окремо обговорювалося питання розширення економічного співробітництва та реструктуризації боргу. Також говорили про можливість позбавлення права вето постійних членів Ради Безпеки ООН.

- Мова не йде про те, щоб позбавити права вето, а про те, щоб були накладені певні обмеження щодо застосування права вето у питаннях, коли йдеться про масову загибель людей. Фактично право вето зараз означає певну ліцензію на вбивство, - пояснив український президент. - У таких випадках, як анексія Криму або катастрофа літака MH-17, право вето не повинно застосовуватися.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта