Фортифікації на Харківщині: як побудовані лінії оборони

14.05.2024 18:19 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Фортифікації на передньому плані споруджують виключно військові підрозділи, які утримують позиції, без залучення важкої техніки та цивільного персоналу через постійні обстріли. А найбільш підготовлені фортифікаційні рубежі розташовані на певній відстані від кордону та лінії фронту.

Зранку 10 травня російські війська намагаються прорвати лінію оборони на півночі Харківської області. Посилилися обстріли прикордонних населених пунктів. У мережі почали лунати звинувачення про відсутність фортифікацій уздовж кордону. Начальник ХОВА Олег Синєгубов закликав людей не довіряти неперевіреній інформації. 

– Особлива інформаційна увага прикута до Харківщини. В тому числі й з ворожого боку, спостерігаємо активізацію ворожого ІПСО. Влада області, адміністрації Вовчанської громади та громад Харківського району працюють на місцях. Уся інформація про нібито «виїзд» органів влади – абсолютні фейки. Всі об’єднують зусилля для боротьби з ворогом: і військові, і цивільні! Постійно на зв’язку з військовим командуванням, виконуємо всі їхні завдання. Фортифікації, що були побудовані силами обласної адміністрації, нині займають Сили оборони України, – наголосив Олег Синєгубов.

Фортифікації на Харківщині

За його словами, за побудову фортифікацій на Харківщині відповідали Міністерство оборони та обласна військова адміністрація.

– Потрібно розмежовувати завдання, які стояли перед адміністрацією та перед Міністерством оборони. Я можу відповідати за адміністрацією. Ті завдання, що стояли перед нами, ми виконували вчасно, й на наших позиціях зараз перебувають наші військові, – зазначив начальник ХОВА.

Олег Синєгубов

Також він підкреслив, що найближчим часом на засіданні групи «Прозорість та підзвітність» усі підрядники прозвітують про виконані роботи.

Зі свого боку в Міністерстві оборони повідомили, що фортифікації будують у три рубежі. Перший – розташований за 1,5–6 км від кордону з росією, його утримують та обладнують власноруч військові підрозділи. Там про використання важкої техніки та залізобетонних споруд не йдеться.

– Будувати укріплення першої лінії оборони «в мінус три поверхи» під постійним вогнем ворога – це абсурд. Адже це велика небезпека для військовослужбовців інженерних підрозділів та цивільного персоналу, які зводять оборонні рубежі, – пояснив голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Олександр Яковець.

бідівництво фортифікацій

На Харківщині збудовані три лінії ешелонованої оборони на півночі регіону. Третя лінія оборони – найбільш підготовлений рубіж – розташована на відстані від 17 до 35 км від лінії фронту. За її будівництво відповідає обласна військова адміністрація. Третій рубіж є найбільш обладнаним і оснащеним залізобетонними спорудами. Це пов’язано з тим, що лише на певній відстані від ворога можна повноцінно використовувати техніку для будівництва.

Перед цим рубежем є другий рубіж, який обладнують Державна спеціальна служба транспорту та підрозділи командування Сил підтримки ЗСУ. Даний рубіж обладнують на різних ділянках. На Харківщині роботи проводять під постійними обстрілами.

як побудовані лінії оборони

Нагадаємо, у грудні минулого року Володимир Зеленський  відзначив рівень фортифікаційних споруд, побудованих у Харківській області.