Голова РДА розповів про ферми та дитсадки

19.10.2012 14:16 Влада
Фото Інни Пирлик Фото Інни Пирлик
Голова Куп’янської РДА Геннадій Ківшар про перспективи району.

Голова Куп’янської райдержадміністрації Геннадій Ківшар глибоко переконаний: не варто очікувати манни з неба, слід працювати до сьомого поту, і лише тоді можна очікувати на вагомі здобутки.

– Недарма мудрі люди кажуть, що дорогу здолає лише той, хто йде, – впевнений Геннадій Ківшар. – Це і є моїм головним життєвим принципом. Відразу ж після мого призначення на цю відповідальну посаду ми разом з командою однодумців окреслили першочергові завдання й почали їх виконувати. Наболілих питань було через вінця, та гуртом із громадою поступово їх розв’язуємо. Тут ще б хотілося подякувати керівникам сільгосппідприємств і фермерських господарств, які активно підтримують соціальну сферу сіл. Спільними зусиллями будуємо нові дитячі майданчики, проводимо поточні ремонти та зміцнюємо матеріально-технічну базу шкіл, сільських клубів, бібліотек і закладів охорони здоров’я.

Без допомоги держави не обійтися

– Геннадію Володимировичу, окресліть головні актуальні проблеми на селі, які потребують якнайшвидшого розв’язання.

– Поки їх вистачає. Суттєвим на Куп’янщині залишається питання достатньої кількості дитячих садочків. Зараз у нас їх лише вісім, усього в них працюють 19 груп, у яких виховується 340 дітей. Безумовно, цієї кількості недостатньо, а тому роботу в цьому напрямі слід активізувати разом з державою, бо без її фінансової підтримки аж ніяк не обійтися. Річ у тому, що дошкільні заклади – на балансах сільських рад, де на рахунку кожна гривня. І щоб відкрити одну групу на 25 діточок, потрібно близько півмільйонна гривень. А це  взагалі нереальна сума для бюджетів сільрад, незважаючи, знову ж таки, на допомогу спонсорів і громади. 
 
– А які ще проблеми неможливо розв’язати без допомоги держави?

– На моє глибоке переконання, держава має надати право сільрадам викупати житло на вторинному ринку й надавати його, припустимо, працівникам соціальної сфери. У нашому районі хороший будинок можна придбати приблизно за 25000 гривень, і нехай молодий лікар у ньому живе, а років через п’ять ця оселя стане його власністю. І, звісно, не завадила б і державна фінансова допомога на цю програму. Адже тут потрібні не такі вже й великі кошти, а завдяки цьому фахівці залишатимуться в селі. А ще – недостатнє поки що фінансування на ремонти доріг. Самотужки це питання також не вирішимо.

Безробіттю – гідну відповідь

– Геннадію Володимировичу, на селі завжди проблемним залишалося питання зайнятості населення. Як із цим у Куп’янському районі?

– Це також один із пріоритетних напрямів у нашій роботі. Зазначу, що на початок цієї осені працевлаштовано майже 400 чоловік, що мешкають у сільській місцевості. Створено понад 240 нових робочих місць, а ще 18 чоловік було працевлаштовано за рахунок надання дотацій роботодавцям із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. До того ж, останнім часом майже 500 сільських мешканців брали участь в оплачуваних громадських роботах. Сьогодні рівень безробіття на Куп’янщині становить 1,7 %. А ще велику увагу та всебічну підтримку надаємо розвитку малого підприємництва, яке сприяє вирішенню цілої низки економічних і соціальних проблем суспільства. Нині по району в реєстрі налічується 1035 підприємців – фізичних осіб, а юридичних – 171.

В аграріїв роботи не поменшає

– Куп’янський район називають суто сільськогосподарським. Є думка, що запровадження новітніх технологій в агропромисловому комплексі й ратифікація Закону України «Про ринок земель» завдасть суттєвого удару по вже створеним робочім місцям у сільгосппідприємствах. Яка ваша думка щодо цього?

– Відразу ж пригадується народна мудрість: під лежачий камінь і вода не тече. Так приблизно й тут: якщо людина бажає працювати й забезпечувати гідне життя своєї родини, то вона буде це робити. Стосовно наших сільгосппідприємств, то й тут ситуація в районі задовільна, адже керівники господарств завжди піклуються про створення нових робочих місць. У цьому вони справжні патріоти, що вкотре підтверджується їхніми намірами щодо подальшого розвитку тваринницької галузі.

Тут нашими флагманами є такі господарства, як СТОВ «Мрія», СТОВ «Надія» та СВК з виробництва яловичини. Загальновідомо, що тваринництво споконвіку забезпечувало селян постійною роботою та створювало нові робочі місця. А застосування новітніх технологій дає змогу покращити показники роботи на фермі, а також суттєво підвищити працівникам галузі заробітну плату, яка вже доходить до 5000 гривень на місяць. До речі, у цих сільгосппідприємствах, без перебільшення, створено комфортабельні умови як для роботи, так і для відпочинку. До того ж, керівники господарств приділяють велику увагу й перспективній переробній промисловості. Так, СВК з виробництва яловичини придбало Куп’янський м’ясокомбінат, що тривалий час не працював, а це дозволить додатково створити нові робочі місця.

А от у ФГ «Л. М. Хорошко» своє гасло: з лану – до столу. Тут займають випіканням хліба, виробництвом круп, олії, а ще й надають послуги з миття та ремонту автомобілів. Стосовно прийняття Закону України «Про ринок земель», то він має бути спрямований на користь лише вітчизняного сільгоспвиробника, який займається найпочеснішим ремеслом у світі – годує націю. По-іншому бути не повинно.
 
– Спасибі, Геннадію Володимировичу за вичерпні відповіді. І останнє запитання: як говориться, буде хліб – буде й пісня! Так?

– Безумовно. І з цим у нас усе гаразд, адже мережу закладів культури збережено, і в нас достатньо талановитих людей, сільських закладів культури та бібліотек. Культурне життя в районі вирує! Ще в нас триває зведення храмів Божих, бо без духовності не можна повноцінно існувати. А те, що Куп’янщина й надалі рухатиметься лише в  напрямі подальшого розвитку, я щиро переконаний.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №123 від 13.10.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта