Харківщину представили на міжнародному форумі в Бельгії

06.12.2023 15:19 Влада
Джерело: Харківська обласна рада Джерело: Харківська обласна рада

На міжнародному форумі «Міста та регіони для міжнародного співробітництва» у Бельгії обговорювали питання вступу України до ЄС та розвиток співпраці регіонів. Також в офісі Харківської обласної ради в Брюсселі розглядалося питання про створення додатка щодо потреб ветеранів.

Як повідомляє медіа «Слобідський край», у Брюсселі пройшов міжнародний форум «Міста та регіони для міжнародного співробітництва». Голова Харківської обласної ради, президент Української асоціації районних та обласних рад Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у низці обговорень і зустрічей, спрямованих на обмін передовим досвідом, підготовку пропозицій та рекомендацій щодо потенціалу децентралізованого співробітництва з міжнародними партнерами. Також на форумі обговорювали, як місцеві та територіальні політики можуть впроваджувати нововведення, щоб задовольняти зростаючі потреби громадян і відповідати на виклики, що стоять перед ними. Захід організували Європейська комісія (Генеральний директорат з питань міжнародного партнерства у співпраці з іншими генеральними директоратами) та Комітет регіонів ЄС.

Від успіху громад залежить вступ до ЄС

На одному з пленарних засідань голова Харківської обласної ради та спікери поділились експертними думками про Стратегію Глобального шлюзу ЄС, тенденції децентралізації і їх важливість для місцевих інвестицій, а також програму «Партнерство місто-місто». Увагу приділили використанню «географічного» підходу до інвестування на міському та регіональному рівнях, а також досвіду і механізмам впровадження міжнародного співробітництва між місцевими та регіональними органами влади.

– Міжнародний форум зібрав учасників з усього світу. Тема дня – налагодження зв’язків між містами та регіонами, оптимізація децентралізованого співробітництва. Це те, що зараз на часі для України – заручитися якомога найбільшою кількістю партнерів, перейняти досвід європейців і знайти оптимальні в умовах війни механізми для розвитку та відновлення, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Мета форуму у 2023 році полягала в тому, щоб зробити конкретний внесок за допомогою «територіального підходу» до порядку денного Глобального шлюзу ЄС. Для цього, за словами голови обласної ради, необхідно використовувати високий потенціал децентралізованого співробітництва та партнерств.

– «Без успіху громад країна не зможе бути успішним членом Європейського Союзу» – це сказав представник Єврокомісії Нормандс Поппенс. І я не можу з цим не погодитися. Від того, як ефективно місцева влада та регіони будуть рухатися в напрямку європейської інтеграції, буде залежати перебіг перемовин про вступ України до ЄС, адже більшість європейських директив на практиці впроваджуються саме на місцевому рівні, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Тетяна Єгорова-Луценко в Брюсселі представила Харківську область

Тетяна Єгорова-Луценко  на міжнародному форумі в Бельгії.

Комітет регіонів ЄС посилить співпрацю

Також у Брюсселі пройшла 158-та пленарна сесія Комітету регіонів ЄС, де Тетяна Єгорова-Луценко представила українські регіони. На засіданні, зокрема, обговорювали те, як зробити надійною та гнучкішою регіональну політику Євросоюзу. Також торкнулися теми політики згуртованості, транскордонного співробітництва, інвестицій в освіту тощо.

– Комітет регіонів ЄС посилює співпрацю з українськими містами та регіонами і готовий нам допомагати інтегруватися в європейську родину. Для представників України важливо бути присутніми на подібних заходах, розширювати міжнародне партнерство, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Як зазначила голова обласної ради, у 2020 році після проведення місцевих виборів в Україні була остаточно сформована трирівнева система органів місцевого самоврядування. На місцевому і регіональному рівні були створені стартові умови для продовження оновлення країни та підготовки вступу до європейської спільноти.

– І хоча російська військова агресія дещо призупинила децентралізаційні процеси – знадобилося вводити в Україні воєнний стан та утворювати місцеві військові адміністрації, але місцева влада продовжує відігравати значну роль у життєзабезпеченні та відновленні територій. Бо саме регіони є важливою складовою відновлення нашої країни в цілому, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Також на сесії обговорювали сприяння більшій інклюзивності, інноваціям та інвестиціям на місцевому рівні, що допоможе відновлювати постраждалі території.

Створять додаток про потреби ветеранів

Під час робочої поїздки до Бельгії Тетяна Єгорова-Луценко також відвідала офіс Харківської обласної ради в Брюсселі. Там обговорювали створення освітньої платформи для українських дітей, обмін досвідом у цій сфері та євроінтеграційні освітні процеси.

– Напевне, найголовніше – це створення електронної програми-додатка під умовною назвою «Кіборг-ветеран». Уже є реальний проєкт та створено додаток. Туди будуть заноситися всі дані про наших ветеранів, їхні потреби. І всі, хто захоче допомогти героям, зможуть на цій платформі обирати, кому саме і чим. Така пропозиція надійшла від нашого жіночого активу в Брюсселі, – сказала голова обласної ради.

Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що звернеться до міністра цифрової трансформації Михайла Федорова щодо реалізації цього важливого проєкту.

Нагадаємо,у селищі Старий Салтів Харківської області 25 листопада розпочато монтаж модульних будинків для людей, які втратили житло. Нагадаємо, у Старому Салтові зареєстровано 283 заяви на отримання компенсації за зруйноване житло.