Керівники служб зайнятості залишилися без роботи

16.09.2015 12:21 Влада
Фото: glavnoe.ua Фото: glavnoe.ua
Після скандалу з головою Держслужби зайнятості було прийнято рішення про кардинальну чистку всередині структури.

Затримання 11 вересня на хабарі розміром 622 тис. грн голови Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби наробило в Україні багато галасу. Чиновника обвинувачують в організації механізму отримання хабарів від учасників тендерних торгів, які проводила держслужба. За інформацією СБУ, в протиправних схемах начальник використовував підлеглих, які змушували підприємців платити "данину" за перемогу в тендерах. Чиновника затримали у службовому автомобілі у центрі Києва. Під час огляду машини Ярослава Кашуби оперативники виявили велику суму грошей в іноземній і національній валютах, а також мисливську рушницю з патронами.

Суд заарештував главу Держслужби зайнятості з можливістю застави в 1,8 млн грн, а його безпосереднє начальство - Міністерство соціальної політики - запевнило, що у разі доведення винуватості Ярослава Кашуби він буде негайно звільнений. При цьому в уряді додали, що обвинувачений у корупції чиновник на посаду потрапив після ґрунтовної співбесіди і без протекції, а під час інтерв'ю підкупив своїм баченням реформування служби зайнятості.

Весь цей час корупція у лавах служби зайнятості палко обговорювалася серед громадськості. Реакція не примусила довго на себе чекати. Хоча одразу після скандалу міністр соціальної політики Павло Розенко і закликав не поспішати з висновками щодо Ярослава Кашуби до завершення слідства, але вже за п'ять днів після інциденту, 16 вересня, заявив про звільнення всіх керівників Державної служби зайнятості. Урядовець уточнив, що рішення стосується як керівників центрального апарату, так і обласних підрозділів.

- Сьогодні ми даємо старт тотальному оновленню всієї служби зайнятості. Паралельно з кадровими та структурними змінами по всій вертикалі Держслужби зайнятості буде йти активний процес законодавчого реформування усієї системи зайнятості в Україні, - заявив Павло Розенко, зазначивши, що аналогічний наказ невдовзі буде підписаний і про звільнення керівників районних центрів зайнятості.

Планується, що на базі Держслужби буде створено зовсім новий орган - Національне агентство зайнятості. Мовляв, Держслужба зайнятості вже себе віджила, а довіра до цієї структури підірвана. На місце старих чиновників наберуть абсолютно нових співробітників. Для того ж, щоб обійняти керівну посаду, кандидатам доведеться проходити відкритий публічний конкурс.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта