Харків відключають у червні. Яка ціна відмови від аналогового ТБ

11.02.2015 13:17 Влада
www.newbur.ru www.newbur.ru
Через півроку в усіх мешканців Харківщини має бути цифрове телебачення.

Ті, хто користуються аналоговим, будуть змушені придбати в комплект до свого «ящика» ще й тюнер або спеціальний модуль. Ціни стартують від 400 грн.

Сьогодні українці успішно користуються благами як цифрового, так і аналогового телебачення. Утім, уже дуже скоро всім доведеться перейти на цифровий формат. Україна взяла на себе таке зобов’язання, підписавши Регіональну угоду «Женева-06». Згідно з нею, повністю відмовитися від аналогового мовлення вона має до 17 червня 2015 року. Але вже зараз зрозуміло, що в ці строки ми не вкладемося.

Як пояснюють у Нацраді телерадіомовлення, поки процес гальмується через те, що ще не затверджено національні стандарти цифрового телевізійного мовлення DVB-T, методики вимірювання покриття території сигналом цифрового мовлення та план поетапного вимкнення аналогових засобів мовлення.

Згідно із планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору, усі ці заходи мають здійснювати протягом усього 2015 року (деякі пункти плану ще можуть змінюватися, повністю його затвердити мають 18 лютого, а далі документ передадуть до Міністерства юстиції).

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ПЕРЕХІД НА "ЦИФРУ" ТА ІНШІ ВИТРАТИ, ЧИТАЙТЕ У ПОВНІЙ СТАТТІ, ПРИДБАВШИ ГАЗЕТУ ОНЛАЙН

Тож, вимикатимуть аналогове телебачення з одночасним переплануванням і впровадженням цифрового ефірного. Відбуватиметься цей процес у чотири етапи, на кожному з яких «реформуватимуть» ТБ у певних областях. За планом Нацради, у перший етап потрапляє і Харківська область. Підключення «цифри» тут має пройти до 15 червня. Повністю ж завершити всі чотири етапи планують до 31 грудня.

В останню чергу вимикатимуться телеканали, які використовуються національною, обласними державними телерадіокомпаніями та телерадіоорганізаціями місцевого (регіонального) мовлення, але за умови, якщо вони не створюватимуть перешкод цифровим мережам сусідніх країн. У першому півріччі 2015 року Національна рада оголосить конкурс на отримання ліцензії на багатоканальне мовлення в цифрових мультиплексах. Водночас, із 1 січня вона розглядає заяви мовників та приймає рішення про продовження ліцензій на ефірне аналогове мовлення. Але термін дії таких ліцензій встановлюється виключно до переходу на цифрове мовлення. Перед тим як розпочнеться процес реформування, в областях, які підпадають під перший і другий етапи, створять регіональні робочі групі з підготовки до вимкнення аналогового телебачення.

Уляна Лисиця, матеріал з газети "Слобідський край" № 13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта