«Харківводоканал» почав навідуватися до боржників та описувати майно

19.11.2014 14:00 Влада
iz.com.ua iz.com.ua
КП «Харківводоканал» активізувало боротьбу з боржниками за водопостачання та водовідведення.

Як повідомив директор юридичного департаменту КП «Харківводоканал» Владислав Кашин, понад 80 % споживачів підприємства - це населення (понад 570 тис. абонентів). За словами Владислава Кашина, цього року до судів було подано близько 7 тис. позовів відносно неплатників більш ніж на 20 млн грн.

Сьогодні під час рейду представники комунальних підприємств та державної виконавчої служби відвідали кількох злісних неплатників, які мають великі заборгованості за послуги ЖКГ. Зокрема, в одного з них, що живе на пр. Гагаріна, 180, за борг у 16 тис. грн вони вилучили побутову та комп'ютерну техніку.

«Ми проводимо велику досудову роботу: даємо роз'яснення, розносимо повідомлення, здійснюємо автодозвон, організовуємо роботу мобільних кас. Понад 90 % абонентів платять, але є громадяни, які з тих чи інших міркувань своєчасну оплату не роблять. В умовах, що склалися, підприємство прийняло рішення активізувати роботу щодо виконання судових рішень разом із державною виконавчою службою, і зараз проводиться вилучення майна в рахунок забезпечення виконання рішень судів. Це майно може бути реалізоване у випадку несвоєчасного погашення боргу», - зазначив Владислав Кашин.

За його словами, особлива увага приділяється боржникам, які є власниками автотранспорту. Згідно з реєстраційною базою даних ДАІ, на автомобілі абонентів-боржників накладається заборона на їх відчуження, і автомобіль може бути оголошений у розшук. Після цього в будь-якому місті України такий автотранспорт можуть затримати і доставити для тимчасового зберігання на штрафмайданчик, а потім реалізувати в рахунок погашення боргу. Цього року в Харкові було оголошено в розшук понад 30 автомобілів, з яких два були вилучені, але після погашення заборгованості повернуті власникам.

Заступник начальника Червонозаводського відділу Державної виконавчої служби Харківського міського управління юстиції Олександр Карпов повідомив, що на сьогодні в їхньому відділі знаходиться 1,5 тис. виконавчих документів більш ніж на 4 млн грн на користь комунальних підприємств. Майже щодня комунальники, правоохоронці та судові виконавці відвідують злісних неплатників, які накопичили значні борги.

«Зазвичай боржники говорять, що у них важка ситуація, але вона важка у всіх, і платити за послуги ЖКГ потрібно. Огляд житла, як правило, показує, що у боржників зазвичай є дорога техніка, тобто вони в змозі платити, але не роблять цього з якихось причин. Часто не оплачують послуги ЖКГ працевлаштовані люди, а пенсіонери і малозабезпечені, навпаки, в цьому сенсі дисципліновані. Є люди, які не платять роками, і їхні борги складають до 50 тисяч гривень», - зазначив Олександр Карпов.

За його словами, вилучення майна - це крайній захід. Після відкриття виконавчого провадження у неплатника є сім днів, щоб добровільно погасити борг. Після цього до нього можуть прийти додому з актом опису майна. Як зазначив судовий виконавець, якщо вилучена техніка не викуповується за 5-10 днів, то вона може бути реалізована на електронних торгах.

Автор: Администратор сайта