Хто керуватиме дохідними галузями після об’єднання громад на Харківщині - експерт (ВІДЕО)

12.05.2016 14:50 Влада
http://lico.ru http://lico.ru
У Старосалтівській об'єднаній громаді Вовчанського району формують управлінську мережу й вирішують, хто керуватиме дохідними галузями.

Після виборів депутатів і голови в Старосалтівській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) відбулася сесія ради, і депутати почали формувати виконком. Представники місцевого самоврядування мають представити схему управління територією в основних галузях: освіта, медицина, культура і соціальне забезпечення. Про це в ході прямої лінії “СК” розповіла керівник Харківського регіонального офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діана Баринова.

За її словами, робоча група має до 25 травня підготувати пропозиції для розгляду на засіданні ради громади.

- Одна з пропозицій була управління медичними закладами зберегти на рівні району. На території об'єднаної громади є шість ФАПів, і Департамент охорони здоров'я ХОДА вважає, що більш доцільно залишити на рівні району центр надання первинної медичної допомоги, бо сама громада не зможе його профінансувати, а крім того потрібні спеціалісти, - говорить експерт.

За її словами, у інших областях України є приклади, коли повноваження на місцевий рівень передавались поступово. Крім того, вирішується питання, хто керуватиме галуззю культури і туризму - громада чи район.

- Ця громада знаходиться у зоні рекреації, і розвиток туризму для неї є основним джерелом доходу. Лунали пропозиції передати управління культурою і туризмом району, але експерти Офісу реформ і профільного департаменту ХОДА це гостро розкритикували. Адже це основний напрямок, який треба розвивати саме на рівні громади. Інакше навіщо було об'єднуватися, якщо не управляти цим процесом? - говорить Діана Баринова.

Зараз Старосалтівська громада готується до нового бюджетного року. Адже з 1 січня 2017 року вона переходить на прямі відносини з Державним бюджетом України.

Довідка "СК". Рішення про добровільне об’єднання територіальних громад прийняли Старосалтівська селищна, Гонтарівська, Молодівська, Хотімлянська, Червоноармійська Друга та Шестаківська сільські ради Вовчанського району. Перші вибори до об’єднаної територіальної громади були проведені 27 березня цього року.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта