Комітет не підтримав створення на Харківщині семи районів — ОНОВЛЕНО

09.07.2020 12:41 Влада
9 липня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

На засіданні народні депутати розглядали проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» у частині уточнення формування районів окремих областей та фінансового забезпечення проведення перших виборів депутатів районних рад.

Під час обговорення укрупнення районів комітет повторно повернувся до розгляду питання щодо кількості та конфігурації районів у Харківській області.

Читайте також:  Сергій Чернов: Поділ Харківщини на чотири райони суперечить децентралізації

Нагадаємо, напередодні Харківська облдержадміністрація звернулася до профільного комітету з пропозицією переглянути рішення про створення на Харківщині чотирьох укрупнених районів та підтримати позицію області щодо створення семи районів.

На голосування комітету була запропонована пропозиція залишити на території області сім районів.

Перший раз  пропозицю підтримало 10 депутатів, ще 10 – утрималися, 1 – проголосував проти. Таким чином, профільний комітет не підтримав створення в області семи районів, а залишив діючим рішення від 1 липня.

Нагадаємо, відповідно до цього рішення на Харківщині передбачено створення чотирьох укрупнених районів із центрами в Ізюмі, Куп’янську, Лозовій та Харкові. 

ОНОВЛЕНО. Проте під час засідання нардепи знову повернулися до питання нових районів у Харківській області, повідомили в Харківській облраді. Під час другого голосування кількість тих, хто підтримав позицію області, збільшилась: «за» – проголосувало 17, «проти» – 1, «утримались» – 3.

Таким чином, у Харківській області створюються Ізюмський район (центр – м. Ізюм), Красноградський (центр – м. Красноград), Куп’янський (центр – м. Куп’янськ), Лозівський район (центр – м. Лозова), Богодухівський (центр – м. Богодухів, м. Люботин введено до складу Харківського району), Харківський район (центр – м. Харків) та Чугуївський (центр – м. Чугуїв) райони.

Остаточне рішення щодо закріплення районування областей має ухвалити Верховна Рада України.