«Консервування» музею Сковороди та переведення студентів-медиків до інших коледжів

28.11.2022 17:33 Влада
У літературно-меморіальному музеї імені Григорія Савича Сковороди, що знаходиться в Золочівській громаді Харківської області, законсервують приміщення, які найбільше постраждали внаслідок російського ракетного удару. А студенти Вовчанського медичного коледжу будуть переведені до Богодухівського медколеджу, ізюмські студенти-медики навчатимуться у Красноградському коледжі.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко з робочим візитом відвідала Богодухів Харківської області. Там вона провела нараду з керівниками комунальних установ територіальних громад сіл, селищ та міст, які розташовані на території Богодухівського району.

У заході також взяли участь народний депутат України Олексій Красов, керівник Богодухівської районної військової адміністрації Анатолій Рисцов, голова Богодухівської районної ради Юрій Яцина та фахівці виконавчого апарату обласної ради.

Тетяна Єгорова-Луценко під час заходу наголосила на тому, що в кожній робочій поїздці до районів області ставить за мету отримання актуальної інформації про ситуацію на обласних комунальних підприємствах, щоб визначити проблеми та спільними зусиллями знайти шляхи для їх розв’язання.

– Сьогодні випала нагода поспілкуватися з керівниками комунальних закладів Богодухівщини. Для мене та депутатського корпусу обласної ради важливе повне розуміння, що відбувається в наших закладах, які є проблеми та яка потрібна допомога. Попри драматичні події в країні, ми не зупинилися, а працюємо далі, проводимо оптимізацію комунальних закладів, установ та підприємств для вдосконалення їх діяльності та надання мешканцям регіону сучасних, кваліфікованих послуг, – зазначила керівниця обласної ради.

Однією з головних тем обговорення була доля Національного літературно-меморіального музею імені Григорія Савича Сковороди, приміщення якого постраждали внаслідок російського ракетного удару. Під час зустрічі директорка музею Наталія Мицай повідомила, що пошкоджені виставкові приміщення закладу готують до консервування.

– Головна будівля музею, яка є пам’яткою національного значення, зруйнована вщент – залишилися самі стіни. Сьогодні йде підготовка проєктної документації на протиаварійні та консерваційні роботи відповідно до чинного законодавства України, передбачається закриття даху і затягування сіткою об’єкта по периметру, – розповіла директорка музею.

За її словами, зазначені заходи допоможуть захистити будівлю від подальшого руйнування, наслідків погодних умов, злив та снігу. Інші будівлі, що розташовані на території музею, полагоджені власними зусиллями працівників закладу.

Однак, попри значні руйнування, у музеї триває робота щодо підготовки до проведення планових заходів з нагоди 300-річчя Григорія Савича Сковороди.

Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що збереження пам’ятки національного значення України та Харківської області є важливим на сьогодні. Тому найближчим часом розпочнеться робота для виділення коштів з обласного бюджету на необхідні для музею заходи.

Також під час наради було розглянуто питання стосовно переведення студентів-медиків, які навчалися у Вовчанському та Ізюмському медичних коледжах, до інших навчальних закладів.

Відтак студентів Вовчанського медичного фахового коледжу переведуть до Богодухівського медичного фахового коледжу.

– Можливості Богодухівського коледжу, його викладацький склад та приміщення, розраховані на навчання 500 студентів, зараз навчаються в закладі 220 осіб. Охочих продовжувати навчання з Вовчанського медичного коледжу ще 100 осіб, тому ми готуємо звернення до Міністерства освіти і науки України щодо розширення бюджетних місць для навчання в зазначеному навчальному закладі та забезпечення належного здобуття освіти молоді регіону, – розповіла голова Харківської обласної ради.

Студенти, які навчалися в Ізюмському медичному фаховому коледжі, будуть переведені до аналогічного закладу освіти в Краснограді.

Крім того, Тетяна Єгорова-Луценко як президентка Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області відкрила семінар-практикум з роз’яснення нових норм та законів правового регулювання діяльності депутатського корпусу, старост, виконкомів та місцевих рад Богодухівського району в умовах воєнного стану. А також поточних особливостей трудових відносин з працівниками органів місцевого самоврядування та складових формування і виконання місцевих бюджетів під час дії правового режиму воєнного стану в Україні.