Мости, світло, газ: деокуповані громади Харківщини відновлюють життєдіяльність

09.11.2022 11:17 Влада
Масштабні роботи з відновлення критичної інфраструктури та транспортного сполучення тривають на звільнених територіях Харківщини. «СК» дізнавався, де ще з’явилися світло, газ і зв’язок, а також в які населені пункти регіону тепер можна дістатися залізницею.

У нещодавно звільненому Ізюмі вже на 85 % відновлено газопостачання житлових будинків. Усього у місті підключили до газу понад 17 тисяч споживачів. Над відновленням працюють 11 бригад Ізюмської та Барвінківської дільниць «Харківгазу». Крім цього, залучені до ремонту газогонів додаткові бригади Зміївського та Красноградського відділень. Спільними зусиллями фахівці ліквідували близько 250 осколкових пошкоджень газових мереж.

Також блакитне паливо надходить уже майже до всіх будинків Куп’янська. Там газифіковано вже 98 % багатоповерхівок та 95 % споживачів приватного сектора. У Куп’янську-Вузловому всі мешканці, за винятком кількох вулиць, де тривають аварійні роботи, повністю з газом. Продовжуються ремонтні роботи в Ківшарівці Куп’янської громади. Наразі газопостачання повернули до майже 7 тисяч споживачів.

Крім цього, до газу підключили села Леб’яже Чкаловської громади, Нова Козача Дергачівської громади, Діброва та Капитолівка Оскільської громади. Також роботи тривають у Циркунах та Липцях.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що в області працюють уже 76 % котелень, тобто 402 з 526 запланованих.

– На звільнених територіях, зокрема, в Ізюмі з 22 котелень наразі працюють 3, ще 6 планується запустити, одна з яких обігріватиме Центральну районну лікарню, а інші 8 котелень опалюватимуть 64 житлові будинки. У Балаклії вже підключено 5 котелень із 6 запланованих, – повідомив Олег Синєгубов.

Крім того, за словами очільника області, у Вовчанську котельні зможуть запустити на альтернативному паливі, а газопостачання, яке йшло транзитом з території російської федерації, припинено.

– Наразі вирішуємо питання щодо підключення житлових будинків до централізованого опалення у Вовчанську, оскільки через постійні обстріли люди поступово виїжджають. З 17 тисяч людей, за попередніми даними, там залишилося 4 тисячі. Місцевим жителям пропонуємо евакуацію. Готові надати тимчасове житло у місті Харків за рахунок гуртожитків закладів освіти, – підкреслив начальник Харківської ОВА.

"Харківгаз" відновлює газопостачання

Відновлення та стабілізація електрики

У Куп’янському районі енергетики «Харківобленерго» відремонтували обладнання по всій території Шевченківської громади та повернули електропостачання до близько 9600 будинків і 860 підприємств. Для виконання робіт фахівцям знадобилося близько трьох тижнів.

2 листопада відновили постачання електроенергії до ще 315 абонентів міста Куп’янськ і сіл Нечволодівка та Грушівка Кіндрашівської громади.

Відновлювальні роботи тривають і на інших деокупованих територіях. Так, електропостачання повернули 37 абонентам у селах Руська Лозова Дергачівської громади та Верхня Роганка Вільхівської громади. Ще 16 домогосподарств міста Ізюм підключені до електропостачання, а також 30 абонентів села Вовчий Яр Балаклійської громади та 145 родин у селі Оскіл.

Майже на всій звільненій частині Харківської області є мобільний зв’язок. Наразі тривають роботи щодо посилення сигналу 4G.

За словами начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, через обстріли російською федерацією енергетичних об’єктів України профільні служби регіону цілодобово працюють над відновленням стабільного електропостачання не тільки на деокупованих територіях, але і в інших громадах області.

– Критична інфраструктура області зазнала серйозних руйнувань. Тому ми працюємо одночасно на двох фронтах. Перший – маємо відновити електропостачання та інші необхідні послуги для нашого населення на деокупованих територіях. Другий фронт – маємо стабілізувати ситуацію в енергетичній сфері, щоб у нас було менше аварійних відключень, – зауважив Олег Синєгубов.

Також очільник ХОВА зазначив, що наразі в Харкові та області відбуваються комбіновані відключення світла. Встановлено 12 черг планового обмеження електропостачання на 2-3 години. Однак, крім цього, трапляються й аварійні відключення, які пов’язані з роботою загальноукраїнської енергетичної мережі.

На випадок повного знеструмлення в населених пунктах області облаштовують 425 стаціонарних теплових пунктів для обігріву громадян.

Фахівці Харківобленерго працюють над відновленням деокупованої Харківщини

Переправи замість зруйнованих мостів

У Харківській області вже влаштували дев’ять тимчасових переправ, на ще чотирьох ведуться роботи.

Так в Ізюмі влаштували тимчасову переправу через річку Сіверський Донець на автомобільній дорозі М-03. Міст по цій дорозі було знищено внаслідок бойових дій ще на початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну.

У Службі автомобільних доріг у Харківській області зазначають, що ця дорога не тільки транспортна артерія, яка сполучає Харківську та Донецьку області, а й важливий логістичний маршрут для відновлення життєдіяльності деокупованих громад.

Також тривають роботи з влаштування переправи в селі Мартове Печенізької громади. Цей міст має вирішити значну частину логістичних питань для забезпечення нормального життя громади, а також постачання гуманітарної і медичної допомоги. Наразі ремонтники демонтували зруйновані конструкції, а також влаштували технологічні з’їзди та майданчики для спеціальної будівельної техніки. Поступово здійснюється доставка залізобетонних балок для влаштування нового прогону моста.

Нагадаємо, під час звільнення Харківської області Збройними Силами України російські війська зруйнували міст на Печенізькому водосховищі, що ускладнило пересування людей та гуманітарних вантажів на лівий берег річки Сіверський Донець. Усього з початку повномасштабного вторгнення на території Харківської області було зруйновано 24 мостові споруди.

Вже зараз завдяки ремонту доріг та розмінуванню території на деокупованих територіях Харківської області відновлюють усе більше транспортних сполучень.

– Відновили транспортне сполучення майже по всій північній частині області в напрямку Липців і Козачої Лопані Харківського району. Днями запустили комбінований маршрут до Куп’янська, 95 % якого проходить залізничними коліями, а 5% шляху долатимемо автомобільним транспортом, оскільки на мостових переправах доволі серйозні руйнування, – пояснив Олег Синєгубов.

Поїзд Укрзалізниці на теренах Харківської області

Робота Єдиного координаційного гуманітарного центру

Уже понад 120 волонтерських організацій та благодійних організацій приєдналися до співпраці з Єдиним координаційним гуманітарним центром, який розпочав свою роботу 17 вересня за сприяння Харківської обласної військової адміністрації.

Завдяки створенню Центру вдалося рівномірно розподілити волонтерську допомогу та спрямувати її жителям деокупованих громад Харківської області.

– Створення Центру необхідне і для того, щоб фонди не подвоювали свої зусилля, чітко розподіляли ресурси найефективнішим чином, і, як результат, кожен, хто цього потребує, отримав гуманітарну допомогу, – розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. – Зараз волонтери працюють за різними напрямами: це і відновлення домівок до зими, і продукти харчування, і засоби гігієни, і теплий одяг, і дитяче харчування, і медицина – їх дуже велика кількість. Волонтери цілодобово опрацьовують запити, це неймовірна допомога.

Також, за словами Олега Синєгубова, для покращення роботи та сталого забезпечення всіх мешканців громад харчами та питною водою на Харківщині створюються районні центри гуманітарної допомоги.

Наразі в пріоритеті для Єдиного координаційного гуманітарного центру – забезпечення населення будівельними матеріалами, щоб допомогти мешканцям Харківської області підготуватися до зими.

Крім того, Єдиним координаційним гуманітарним центром проводиться евакуація населення. Так, наприклад, у Куп’янській громаді значну частину охочих уже вивезли. Як розповів тимчасово виконуючий обов’язки начальника Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич, волонтери можуть проводити активну евакуацію у ближчих до кордону з Луганською областю населених пунктах Петропавлівської та Курилівської громад, що розташовані в зоні проведення активних бойових дій.