На Харківщині готові розгорнути додаткові місця для евакуйованих

05.06.2024 15:50 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харківській області за потреби розгорнуть додаткові місця для людей, які виїхали з небезпечних населених пунктів регіону. Евакуйованим надають усе необхідне, а міжнародні партнери обіцяють посилити допомогу, зокрема покращити умови проживання ВПО в місцях компактного розташування.

Евакуація із Золочівської громади

Понад 11 тисяч людей уже евакуйовані з Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів. У ХОВА не виключають, що окупанти активізують свої дії й на Золочівському напрямку. Тому жителів громади закликають виїхати.

– Липецький та Вовчанський напрямки є перспективними для ворога. Окупанти підтягують резерви на ці напрямки, але не для того, щоб посилювати, а для того, щоб не послабляти той тиск, який вони чинять наразі. Російські війська так само можуть перенаправити ці резерви на Золочівський напрямок тощо. Там проводилася часткова евакуація в обов’язковий спосіб, зокрема сімей з дітьми, – прокоментував ситуацію начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Наразі ударного скупчення військ рф біля Золочівської громади немає, проте начальник ХОВА наголосив, що за потреби звідти і надалі будуть евакуювати жителів. Перша хвиля евакуйованих може становити до 1500 людей.

– У разі необхідності можемо збільшити кількість місць для евакуйованих до 15 тисяч людей. Звичайно, маємо розосереджувати цей ресурс, не концентрувати населення в одному місці, наприклад, лише у Харкові. До того ж люди самостійно виявляють бажання виїхати, зокрема, у сільську місцевість. Навіть пропонуємо людям виїхати за межі Харківської області, в нас є заплановані місця в інших регіонах, – зазначив Олег Синєгубов.

Допомога від партнерів

Водночас він підкреслив, що обласна адміністрація щодня веде перемовини з міжнародними партнерами, аби й надалі отримувати допомогу для внутрішньо переміщених осіб. Також є домовленість, що міжнародні донори посилюватимуть допомогу евакуйованим жителям Харківщини.

Нещодавно начальник ХОВА зустрівся з головою Східноукраїнського офісу ООН з координації гуманітарних справ в Україні Алхаді Ал Баріді. Окрему увагу приділили питанню покращення умов проживання ВПО в місцях компактного розташування.

– Ми вдячні за ту допомогу, яку надають міжнародні партнери з перших місяців повномасштабного вторгнення. Зараз маємо покращувати умови життя в місцях компактного розташування – проводити внутрішні ремонтні роботи, оновлювати меблі, встановлювати системи нагріву води тощо. Необхідно бути готовими до можливого збільшення попиту на тимчасове житло, – зазначив Олег Синєгубов.

На зустрічі також обговорили гуманітарну ситуацію в прифронтових та прикордонних районах регіону.

– Маємо на меті посилювати допомогу жителям населених пунктів, що опинилися на лінії зіткнення. Досліджуємо ефективність допомоги евакуйованим та шукаємо шляхи, як її вдосконалити. Ще один напрям роботи – допомога харків’янам. Працюємо в посиленому режимі, аби надалі передавати набутий досвід філіям в інших регіонах, – повідомив Алхаді Ал Баріді.

Евакуація з інтернатних установ

Також на Харківщині триває евакуація підопічних інтернатних установ. Рішення щодо необхідності тимчасового переміщення підопічних похилого віку та з інвалідністю з шістьох закладів були ухвалені на засіданнях Ради оборони Харківської області. Тож проводиться евакуація з Безмятеженського, Малиженського, Піско-Радьківського і Богодухівського психоневрологічних інтернатів, Богодухівського дитячого будинку-інтернату (психоневрологічне відділення) та Богодухівського геріатричного пансіонату.

– Створюємо всі необхідні умови для їх безпечного перебування в інших громадах Харківщини або за межами регіону, – наголосив начальник ХОВА.

Станом на 3 червня евакуювали 80 жінок з Малиженського психоневрологічного інтернату, їх розмістили на території Харківської області. Також 29 підопічних Богодухівського геріатричного пансіонату переміщено до закладів Київської області.

Окрім того, за погодженням з Міністерством охорони здоров’я України на Київщину евакуювали 91 підопічну з Малиженського психоневрологічного інтернату, а також з Богодухівського дитячого будинку-інтернату, куди раніше перемістили людей з Липецького психоневрологічного будинку-інтернату.

До того ж зараз триває робота з реалізації проєкту з психологічної реабілітації дітей, евакуйованих з Куп’янського та Богодухівського районів. Програма розрахована на весняно-літній період. Діти відпочинуть у санаторіях Одещини.

Нагадаємо, що на Харківщині продовжує працювати Координаційний штаб з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану, до якого залучені фахівці Нацполіції, волонтери та військовослужбовці. Бажаючі евакуюватися можуть звернутися за номером: 0-800-33-92-91.

Автор: Катерина Суханова